Israels flåde opbringer to skibe med kurs mod Gaza

Den israelske flåde har igår opbragt to skibe med kurs mod Gaza-striben og har bugseret dem til havnebyen Ashdod, hvorfra de ialt 27 personer ombord vil blive deporteret om kort tid.Det kom ikke til nogen konfrontation, og der blev ikke anvendt vold fra nogen af siderne, da israelske commandosoldater bordede skibene nogle sømil fra Gaza og israelsk territorialfarvand. Bordingen forløb fredeligt.

Skibene var det canadiske “Tahrir” (arabisk for “Frihed”) og den irske yacht “Saoirse”

med ialt 27 pro-palestinensiske personer ombord. Skibene var afsejlet fra Tyrkiet, og der blev ikke lagt skjul på, at målet var Gaza

Blandt de ombordværende, der var fra USA, Canada, Irland, Østrig, Marokko, Danmark og Den palestinensiske Myndighed (PA), var flere journalister.

Ifølge en israelsk militær talsmand blev operationen foretaget i henhold til en politisk beslutning og efter flere forgæves forsøg fra israelsk side på at overtale de ombordværende til at ændre kurs, enten mod egyptisk eller israelsk havn.

Talsmanden siger, at der var tale om en provokation, mens gruppen erklærede, at den var kommet for at levere et klart budskab: at blokaden af Gaza er illegal, inhuman og bør standses.

Der blev ikke fundet våben eller humanitær hjælp på skibene, siger talsmanden videre. Ombord på det ene skib var 12 pro-palestinensiske aktivister og 15 på det andet.

Fra anden side oplyses imidlertid, at der var medicinsk udstyr ombord.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved ankomsten til Ashdod blev de ombordværende overgivet til politiet og immigrationsmyndigheder. Alle ventes udvist af landet.

En talsmand for “Befri Gaza Bevægelsen”, Huwaida Arraf, sagde igår i Ramallah, at “de næste flotiller til Gaza vil blive sendt dertil på organiseret vis – bølge efter bølge – under navnet ‘Frihedens flotillebølger'” .

En israelsk kilde siger, at den israelske søblokade af Gaza er legal og skal forhindre indsmugling af våben til teroristorganisastioner i Gaza – og at blokaden er blevet godkendt af FN’s Palmer-rapport.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– De ombordværende er provokatører, som faktisk ikke bekymrer sig om palestinenserne i Gaza, siger denne kilde. Hvis de gjorde det, ville de tale ud mod det brutale Taliban-stil styre i Gaza.