Ruslands udenrigsminister: “Syrien på randen af borgerkrig”

Rusland, der hidtil har stået Syrien nær, synes nu at have taget parti imod præsident Bashar Assads styre, idet den russiske udenrigsminister, Sergey Lavrov, har advaret om, at Syrien er på randen af borgerkrig.Med denne udtalelse menes Lavrov at distancere sig fra det syriske regime fremfærd over for landets civilbefolkning, hvis tabstal nu – ifølge FN – er nået op over 3500 dræbte.

Lavrov har i Moskva sagt, at det internationale samfund må opfordre alle sider i Syrien til at standse blodsudgydelser.

– Stadigt flere våben bliver indsmuglet til Syrien fra nogle af dets nabolande, sagde Lavrov. Idag så jeg på TV medlemmer af den såkaldte Frie Syriske Hær organisere et angreb på en regeringsbygning for militæret – næsten som en egentlig borgerkrig.

Den Frie Syriske Hær omfatter et stadigt stigende antal soldater fra Assads styrker, som er hoppet af fra regeringsstyrkerne og har tilsluttet sig opstanden.

Ifølge nogle sagkyndige vil denne afhopning øges efter Den arabiske Ligas suspension af Syrien. Denne suspension vil næppe kunne standse Assads undertrykkelse, men Ligaens opfordring til hæren om ikke at efterkomme ordrer fra præsidentpaladset i Damascus er – ifølge den israelske politiske kommentator, Roee Nahmias – en højst betytydningsfuld udtalelse.

– Det vi nu ser, skriver Nahmias i Israels største blad, “Yediot Aharonot”, er en fortsat nedbrydning af Assad-styrets legimitet. Suspensionen af Syriens medlemsskab, det vedvarende pres og den arabiske verdens afstandstagen skader Assads image. Hans status er nedadgående, dag efter dag. Måske dette vil kunne få nogle af hans nærmeste medarbejdere til at besluttet, at det vil være bedre uden Assad, ligesom det skete i Egypten og Libyen..

Assads onkel: “Træd tilbage”
Fra Paris oplyses, at Assads onkel, Rifa’at Assad, har udtalt, at BasharAssad må træde tilbage hurtigt for at standse, at Syrien hastigt bevæger sig mod en borgerkrig.

– Hvis dette ikke sker, vil det kunne medføre en større omvæltning end i Libanon, siger Rifa’at Assad i et interview med fransk TV.


Artiklen fortsætter efter annoncen: