Russisk ekspert bag Irans atomprojekt

Hver dag bringer nye afsløringer om Irans atomprogram, og den seneste er, at det er en russisk atomekspert, Vyacheslav Danilenko, der er en af hovedmændene bag dette projekt.Andre udlændinge som har assisteret iranske videnskabsmænd i at opnå atomkapacitet er kommet fra Pakistan og Nordkorea, har vestlige atomeksperter oplyst over for israelsk presse.

Danilenko er en tidligere sovjetisk atomvidenskabmand, som har arbejdet i fem år for Irans Fysik Forskningscenter, der er tilknyttet landets atomprogram. Hans rolle i dette program er blevet oplyst af David Albright, en tidligere FN våbeninspektør, der nu er præsident for det Washington-baserede Institut for Videnskab og International Sikkerhed.

Ruslands støtte til Irans atomprogram har altid været et kontroversielt anliggende mellem Jerusalem og Moskva, og israelske kilder siger, at de “ikke er overrasket over disse rapporter”.

Israel, der sammen med Iran raslede med sablen i forrige uge, ønsker nu at nedbringe profilen og distancere sig fra en konfrontation. En israelsk politisk kommentator siger, at hvis Israel fortsat slår på krigstrommen, vil verden afvise, at Iran er et problem, som Jerusalem skal beskæftige sig med.

– Dersom Israel tager afstand fra en konfrontation, siger det hermed til USA og Europa, at det nu er på tide, at de træder til og leder verden i at standse Irans atomkapløb, siger en israelsk miitær kilde. Det er en sag, at verden hører os advare om Iran – det er noget helt andet at høre dette fra FN’s Internationale Atomenergi Organisation (IAEA), siger denne kommentator.

Israels hovedmål nu menes at være at få verden til at gennemføre tøffere økonomiske sanktioner over for Iran.

– Truslen fra Iran har ikke ændret sig de seneste år – det, der er ændret, er, at iranerne nu er ved at mestre teknologien ikke blot i berige uran, men at lave en atombombe, siger en kilde i Jerusalem. Der er stadig megen hemmelighed omkring Irans atompropjekt. Da IAEA’s chef, Yukia Amano, fornylig kom til Det hvide Hus for at mødes med repræsentanter for USA’s National Sikkerhedsråd om den forestående rapport om Iran, afviste den amerikanske regering tilmed at bekræfte, at Amano nogensinde var gået ind i bygningen – skriver bladet “International Herald Tribune” idag.

IAEA er nu ved at lægge sidste hånd på dens rapport, som ventes offentliggjort nårsomhelst.


Artiklen fortsætter efter annoncen: