Skyggekrigen mellem Iran og Vesten intensiveres

Den internationale Atomenergi Organisation (IAEA) har nu fremsat sin længe afventede rapport om Irans atomprojekt og erklæret, at Iran har arbejdet i årevis på at bygge et atomvåben, mens det har løjet om og hemmeligholdt dets aktiviteter.En israelsk kommentar lyder:

– Det nye aspekt af den dramatiske rapport ligger mindre i dens indhold, men mere i hvem der fremsætter disse udtalelser for første gang. Størstedelen af oplysningerne i rapporten har relativt længe været kendt af vestlige efterretningstjenester, og en stor del er blevet lækket til medier rundt om i verden – men indtil nu har IAEA afstået fra at meddele dette offentligt.

I vestlige lande studeres rapporten nu af sagkyndige. En militær aktion udelukkes ikke, men det mest sandsynlige er, at Vesten yderligere vil stramme sanktioner mod Teheran for at standse atomvåben-projektet.

Israelske sagkyndige udtaler, at rapporten blot beseglede, hvad de internationale efteretningsvæsner allerede vidste. Nogle israelske eksperter siger tilmed, at der intet nyt var i rapporten.En af disse sagkyndige er Mellemøst-eksperten dr. Motti Keidar fra Bar Ilan Universitetet, nær Tel Aviv, som siger:

– Det væsentlige er, at en uafhængig, professionel organisation nu har givet rapporten et “godkendelses-segl”. For Israel betyder det, at det har haft ret hele tiden, og for USA betyder det, at det må handle mere beslutsomt mod Iran og ikke blot pålægge flere

unødige sanktioner.

Ifølge dr. Keidar er atomprogrammet Irans “forsikringspolitik”, som garanterer, at verden ikke intervenerer i landets interne anliggender.

– Denne slags rapporter kan virke afskrækkende – siger han – idet den viser, at Iran kan blive udsat for et angreb fra Vesten – men på den anden side, når nogen er tvunget ind i et hjørne, handler bemeldte ofte irrationelt og kan puste mere ild i flammerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udarbejdet af 10 lande
En fremtrædende medarbejder i institutet “National Seurity Studies”, dr Emily Landau, siger som svar på et spørgsmål om der er tvivl om rapportens troværdighed:

– Dette er ikke en amerikansk efterretningsrapport, den er udarbejdet af mindst 10 landes efterretningstjenester, og det er derfor svært at skubbe den til side.

Den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, siger, at rapporten skader IAEA’s værdighed, på grund af “ugyldige”amerikanske påstande, og at Iran ikke vil rokke sig en tøddel fra dets atomprogram og helt afviser rapportens påstand om, at Teheran ønsker at fremstille atomvåben.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frankrig
Frankrigs udenrigsmiister, Alain Juppe, siger, at IAEA-rapporten om Irans atomprogram må drøftes i FN’s Sikkerhedsråd.

– Vi vil ikke acceptere den nuværede situation, som udgør en trussel, siger han.

Den israelske oppositionsleder, Kadima-partiets formand, Tzipi Livni, har idag givet en række interviews til udenlandske TV-stationer om det iranske atomprogram..

I et interview med et kinesisk nyhedsbureau og det russiske stats-TV opfordrede hun disse landes ledere til at tage barskere skridt mod Iran.


Artiklen fortsætter efter annoncen: