Israel søger nye venner for at imødegå Islam

Israel har taget bestik af den nye situation, der er opstået i Mellemøsten med Islams store landvindinger i flere af Israels nabolande.Islamiske partiers sejr ved valget i Egypten og deres betydelige fremgang i andre lande har fået Israel til at se sig om efter venner og allierede, som vil kunne imødegå den dramatiske islamske fremgang.

Ifølge en israelsk talsmand har samenbruddet af så mange arabiske regimer i området – sammenholdt med at Iran og Tyrkiet sidder på sidelinjen og afventer at udnytte situationen til deres fordel – medført, at Israel nu interesserer sig for at finde stater som allierede eller en mulig modvægt.

Der er tale om tre grupper lande.

Den første er i en kreds i/nær det østlige Middelhav og omfatter Grækenland, Cypern, Rumænien og Bulgarien. De er historiske rivaler af Tyrkiet og er bekymret over Ankaras intentioner, og dette har bragt disse lande i et nærmere forhold til Israel end tidligere.

Den anden gruppe er i Afrika og omfatter lande som Kenya, Uganda, Etiopien, Tanzania, Nigeria og Syd-Sudan. Deres bekymring for islamisk terrorisme har medført

et øget politisk og sikkerhedsmæssigt samarbejde med Israel. Dette samarbejde kom til udtryk, da Syd-Sudan åbnede for øget diplomatisk forbindelse med Israel efter dets opnåelse af uafhængighed tidligere iår, og at ledere fra Kenya og Uganda fornylig har besøgt Israel.

Den tredje gruppe omfatter lande, hvis navne ikke opgives, men som talsmanden siger er i kontakt med Israel om Iran og den fejende ændring i regionen.

Israel har imens ikke givet op med Egypten, til trods for at de midlertidige resultater fra valget har vist en stor fremgang for Det muslinmske Broderskab og de endnu mere radikale salafister.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Dette er ikke kommet som en overraskelse for nogen, siger talsmanden. Det er muligt, at vi fremover ikke vil have den samme intimitet med Egypten som tidligere, men vi håber, at begge parters fundamentale interesser vil være fremherskende.