Norge undskylder over for Israel

Israel hilser Norges undskyldning for adfærd over for jøder under Anden Verdenskrig velkommen.70 år efter at norsk politi medvirkede til, at over 700 norske jøder blev deporteret til Tyskland under krigen, har statsminister Jens Stoltenberg på Holocaust-dag fremsat en officiel undskyldning for dette over for Norges jøder – og det er selvfølgelig blevet hilst velkommen i Israel.
Dette siger en israelsk talsmand, som imidlertid tilføjer:
– Men vi beklager, at det skulle tage 70 lange år at gøre det.

Deporteringen af norske jøder 1942

Det, der skete ved deporteringen af norske jøder fra Oslo den 26. november 1942, var ikke blot et mørkt kapitel i Tysklands historie, men til en vis grad også i Norges. Det ordinære norske politi medvirkede til, at jøder blev bragt til kajen, hvorfra de blev fragtet med skibet ”Donau” til Tyskland og videre til døden i Auschwitz koncentrationslejrens gaskamre.
Blot otte norske jøder overlevede krigen og kunne vende tilbage til Norge.
I begyndelsen af denne måned afkrævede den parlamentariske leder i KrF, Hans Olav Syversen, at den norske statsminister skulle bede det norsk-jødiske samfund om undskyldning for dette – og det er nu sket.
Sandheden om, hvad der skete den mørke novemberdag for 70 år siden, begyndte at komme ud kort efter krigen, men først da dokumentationen forelå, blev der tale om en formel undskyldning til det jødiske samfund i Norge.
– Det er den eneste gang, norsk politi har arresteret børn, skrev Syversen. Det norske statsapparat blev involveret i Holocaust.
Hvor beklageligt dette end er, er det en lettelse, at sandheden nu endelig foreligger. Det gør ondt, men fortielse er værre.
– I dag er det passende at give udtryk for vores dybeste undskyldning, og for at dette kunne ske på norsk jord, sagde Stoltenberg i sin udtalelse.
Hans undskyldning er fremsat nogle år efter et andet mørkt kapitel i Norden, da Danmarks tidl. statsminister, Anders Fogh Rasmussen (nu NATO-generalsekretær), fremsatte en undskyldning for, at danske myndigheder i krigens begyndelse havde afvist tyske flygtninge ved grænsen og sendt dem tilbage til Tyskland – med alt hvad dette indebar.
Også danskerne måtte se i øjnene, at de havde svigtet medmennesker.