USA vil svare igen overfor Iran

Hver dag optrappes skyggekrigen melem Iran på den ene side og USA-Israel på den anden, og nu har chefen for den 5. amerikanske flåde, viceadmiral Mark Fox, meldt ud med, at “USA kan konfrontere enhver iransk aggression”.Fox – den øverste amerikanske flådeoffcer i Perser Gulfen – har i sit hovedkvarter i Bahrein sagt, at hans flåde har “bygget en bred vifte af potentielle muligheder for USA’s præsident og idag er parat til at imødegå ethvert fjendtligt iransk fremstød”.

Fox siger, at han tager Irans militære styrke seriøst, men han ønsker ikke at komme ind på, hvordan hans flåde vil reagere på et iransk angreb eller forsøg på at lukke indsejlingen til Perser Gulfen.

Enhver amerikansk reaktion vil sandsynligvis omfatte de to hangarskibe – USS Abraham Lincoln og USS John C. Stennis – og andre krigsfartøjer, som nu patruljerer vandene udfor Iran.

– Vi har udviklet meget nøjagtige og dødelige våben, som er meget effektive, og vi er vel forberedte, siger Fox. Vi er parat til alle eventualiteter.

Stillet over for strammere vestlige sanktioner har Iran truet med at lukke Hormuz Strædet, hvis dets olieeksport blokeres. Gennem dette sejlløb, der blot er 50 km på sit snævreste sted, transporteres en femtedel af verdens olieforsyning. Iran og Oman deler kontrollen over strædet, som anses for at være internationalt farvand, med garanteret fri passage.

Den iranske hærchef, general Ataollah Salehi, har fremsat advarsler mod, at amerikanske krigsskibe er i Perser Gulfen, men der har ikke været nogen episoder.

Fox vedgår

Fox vedgår, at det iranske militær vil kunne rette et slag mod amerikanske styrker i Gulfen, især ved anvendelse ikke-konventionelle midler som små angrebsfartøjer eller miner udlagt langs skibsruter.

– Vi er ikke skudsikre, siger Fox. De kan lange ud efter os. De har øget antallet af hurtige angrebsfartøjer, og nogle af dem er blevet udstyret med store spængladninger til brug ved en selvmordsmission.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han mindede imidlertid officererne under hans kommando om, at de har ret og forpligtelse til selvforsvar, hvis de bliver angrebet.

Fox’ kommandoområde omfatter størstedelen af Mellemøsten, herunder Rødehavet, Perser Gulfen og et stort område af Det indiske Ocean langs kysten af Østafrika.

Han har omkring 25.000 sejlere under sin kommando.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Horisonten formørket

Ifølge bladet “Hindustan Times” er “frygten for en ikke-defineret Mellemøst-krig ved at formørke horisonten blot et år efter faldet af diktatorer, opturen for folke-power og udsigterne til en ny æra af demokrati”.

Bladet citerer direktøren for Carnegie Mellemøst Centret i Beirut, Paul Salem, for følgende udtalelse:

– Der er to forskellige retningslinjer i Mellemøsten . Nordafrika bevæger sig i retning af mere demokrati. Levant-regionen omfattende Israel, Libanon, Syrien og Irak bevæger sig mod konfrontation og sekterisk konflikt. Det er en meget mørkere og dystere udvikling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han siger videre, at i de arabiske lande mellem Israel og Iran har opvågningen af demokratiske aspirationer udløst gamle rivalerier, og at dette kan briste og udløse en kædereaktion.

“Syrien vil eksplodere”

I centret af det hele er Syrien, hedder det i artiklen, der citerer en diplomat i Damascus fra ikke-vestligt land for nedenstående:

– Revolten begyndte som en hovedsagelig fredelig opstand mod præsident Bashir Assads styre, men er nu ved blive til en langt bredere kamp for indflydelse. Syrien vil eksplodere – over hele regionen.