Egyptens koptiske pave er død

Patriark Shenouda III, overhovedet for Egyptens ortodokse kirke gennem 40 år, døde den 17. marts i en alder af 88 år.
I de sidste år har den egyptiske kirke oplevet stadig større spændinger i forhold til landets muslimer. Der er over 80 millioner mennesker i Egypten, heraf er omkring 10 millioner koptiske kristne. Den koptiske minoritet så Patriark Shenouda som en beskytter mod det muslimske flertal.
Efter Mubaraks fald for et år siden, blev de kristne stadig mere bekymrede over de konservative muslimers fremgang. I den situation gjorde Shenouda det helt uhørte at invitere muslimske ledere til gudstjeneste i Cairos største domkirke.
– De elsker alle Egypten og de vil arbejde sammen med kopterne for Egyptens skyld, sagde han.
Siden da har patriarken flere gange været i USA for at få behandling for kræft. Og Egyptens kristne har oplevet stadig mere vold og diskrimination fra muslimsk side.
Bodil