Bekymring i Israel over Egyptens ophævelse af naturgas-aftale

Egyptisk handling vækker dyb bekymring i Israel politisk og økonomisk.Egypten har ensidigt ophævet en aftale med Israel om leverance af naturgas, og den israelske finansminister, Yuval Steinitz, har reageret ved at betegne dette som en grov krænkelse af fredsaftalen mellem de to lande.Steinitz siger, at den egyptiske handling vækker dyb bekymring i Israel, politisk og økonomisk, at den er et farligt fortilfælde som kaster en skygge over fredsaftalen og den fredelige israels-egyptiske atmosfære.

Den israelske oppositionsleder, formand for Kadima-partiet Shaul Mofaz, slår til lyd for en omgående reaktion fra USA, som garant for Camp David-fredsaftalerne.

Egypten angiver som grund til ophævelsen, at der har været “overtrædelser af kontraktlige aftaler”, og at Israel ikke har betalt i fire måneder – en anklage Israel benægter.

Naturgasaftalen, der blev indgået i 2005, er blevet kritiseret af ledere af folkeopstanden, der begyndte i Egypten i fjor. Kritikerne siger, at Israel havde fået en favørpris for naturgassen, mens personer, der stod tidl, præsident Hosni Mubarak nær, tjente millioner af dollars.

Sabotage

Den rørledning, der fører naturgassen til Israel, er blevet saboteret 14 gange, siden opstanden begyndte.

Israel betegner den egyptiske beslutning som “ulovlig og i dårlig tro” og siger, at Egypten ikke har overholdt dets forpligtelser.

Selskabet, der forestår leverancen til Israel, er det egyptisk-israelske “Eastern Mediterranean Gas” (IMG). En talsmand for selskabet udtaler:

– Egypterne ved ikke, hvad de gør. Det vil sætte dem 30 år tilbage, internationalt og økonomisk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kontrakten omfatter leverance af 7 milliarder kubikmeter naturgas over et tidsrum af 20 år.

EMG brugte 500 millioner dollars til at lægge en rørledning fra El Arish i Egypten (Sinai) til den israelske havneby Ashkelon.

Den første leverance af naturgas var i 2008.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I diplomatiske kredse i Jerusalem siges det, at sagen er en del af en kommerciel disput mellem private selskaber og den egyptiske regering og ikke har noget at gøre med egyptisk-israelske diplomatiske relationer.