Egypten ventes at ville ny formulere Israel-aftalen

Det egyptiske valg står for døren, og optakten til det følges intenst i Israel med tanke på, hvad det kan indebære for den egyptisk-israelske fredsaftale og for forholdet mellem de to lande i øvrigt.Det muslimske Broderskabs nye præsidentkandidat, den 59-årige Mohamed Mursi – leder af Broderskabets politiske parti – siger, at han vil prøve at opnå de ultrakonservatives muslimers stemmer og har tilsagt, at han vil blive præsident for alle egyptere- Jeg håber, at folket vil vælge mig, og at systemet med Guds vilje vil bevæge sig i retning af stabilitet og udvikling, siger han.

Om forholdet til Israel siger han:

– Egyptens næste præsident kan ikke blive som hans forgænger, Han kan ikke blive en efterfølger, som udøver politik pålagt ham udefra.

Dette var nok en henvisning til den almene kritik af præsident Hosni Mubarak som en mand, der gjorde, hvad USA sagde.

En af Mursis medarbejdere siger, at Mursi er forpligtet til Broderskabets tilsagn om at opretholde internationale aftaler, men at han ikke vil møde israelske embedsmænd som præsident, men at hans udenrigsminister ville gøre det.

Shukry

Egyptens ambassadør i USA, Sameh Shukry, siger, at det parti, som opnår kontrol med regeringen i Cairo, sandsynligvis vil respektere Egyptens fredsaftale med Israel, men at det måske vil ønske at ny formulere den.

– De fleste af de politiske partier og regeringen har antydet respekt for aftalen og for deres legale forpligtelser og vil fortsætte med det i fremtiden, siger han. Der er områder af forholdet, som måske skal ny formuleres ved en gensidig dialog.

Valget er slutfasen i Egyptens overgang til civilt styre.

Mursis hovedrivaler i præsidentvalget er tidligere udenrigsminister Amr Moussa, tidl. øverstkommanderende over luftvåbnet, Mubaraks sidste statsminister, Ahmed Shafiq og den moderate islamist Abdel Moneim Abol Fotouh.


Artiklen fortsætter efter annoncen: