Nyt værktøj til præster, når mennesker er i krise

Liturgisk vejledning for præster i sundhedssektoren er netop udkommet. Et godt værktøj i krisearbejdet, siger beredskabspræst Søren Schiøler, der selv måtte træde til efter Præstø-ulykken.Nu kom den endelig. En nyformuleret og opdateret vejledning til sygehuspræster, hospicepræster og præster i det hele taget, der jo ofte må stå som holdepunkt midt i menneskers livskriser.
Den kunne beredskabspræst Søren Schiøler Linck godt have brugt efter Præstø-ulykken, der februar sidste år kostede en efterskolelærer livet og efterlod syv elever i koma – nogle af dem med mén for resten af livet.
– Til mindegudstjenesten efter Præstø-ulykken måtte min kollega og jeg selv tilrette materialet fra den tidligere udgave af vejledning for sygehuspræster. Det er rigtig rart, at der nu foreligger et materiale, der også tager højde for det krisearbejde, vi står i som beredskabspræster, siger Søren Schiøler Linck.

Et arbejdsredskab

– Vejledningen er skræddersyet til forskellige situationer. Ud over faste ritualer til gudstjeneste, vielse, skriftemål, dåb og nadver er der kommet et par nye ting med, bl.a. et ritual ved organdonation, ritualer til brug på hospice og ved mindegudstjenester efter alvorlige hændelser eller katastrofer. Der er desuden vejledning til andagter på plejehjem, demensafsnit og psykiatriske afdelinger, fortæller medforfatter og sygehuspræst ved Odense Universitetshospital Jens Rasmussen. Liturgisk vejledning for præster i sundhedssektoren er et naturligt værktøj for de 70 danske sygehuspræster.
– Det er godt, at vi har et supplement til de autoriserede ritualer. Her er tænkt og formuleret tanker til de svære situationer, vi som præster er fælles om, når vi møder mennesker i krise, siger Helle Rørbæk Hørby, der er sygehuspræst ved Skejby Sygehus.

En støtte for præster

Vejledningen kan være en støtte for især unge præster, mener Jens Rasmussen.
Den unge sognepræst ved Kokkedal Kirke Sarah Auken hilser vejledningen velkommen:
– Vejledningen vil være en stor hjælp og støtte, når vi som sognepræster skal møde mennesker i krise. Ritualerne frigør overskud, så vi kan være nærværende hos dem, vi er samlet om. Enkelheden i ritualerne giver plads for Guds tilstedeværelse i situationen.
Liturgisk vejledning for præster i sundhedssektoren får bred støtte fra bispekollegiet.