Kinesiske migrant- menigheder vokser

130 deltagere på Tværkulturelt Centers forårskonference.
En migrantmenighed kan vælge at isolere sig fra det omgivende samfund som et botanisk tropehus for eksotiske planter. Eller menigheden kan se sig selv som en del af Guds verdensomspændende kirke og indgå i et forpligtende fællesskab med det etablerede kirkeliv.

Kim Lau

– Sunde migrantmenigheder kan sagtens modstå vind og vejr og behøver ikke særlige beskyttende foranstaltninger for at overleve. Det siger den kinesiske præst Kim Lau, der var en af hovedtalerne på Tværkulturelt Centers forårskonference i København i marts, hvor temaet var migration og identitet med særligt fokus på kinesiske migrantmenigheder. Konferencen samlede 130 deltagere, der tilsammen repræsenterede over 20 lande og mange forskellige sprog, kulturer og kirketraditioner – heriblandt en gruppe unge førstegenerationskristne fra den kinesiske menighed CCIC i København.

Gå den ekstra mil

Ifølge den erfarne kinesiske præst er en velfungerende migrantmenighed kendetegnet ved en sund balance mellem hjemlandets kultur og levende kristentro, fællesskab og kærlighed, der er villig til at overskride grænser og gå den ekstra mil.
Han illustrerer med henvisning til de kinesiske migrantmenigheder, der mange steder er kendetegnet ved vækst. Kinesiske migranter tiltrækkes af det kristne budskab om Guds kærlighed og tilgivelse i Kristus. Det gælder ikke mindst de kinesiske studerende, der i disse år i stort tal kommer til Europa. Derfor er der brug for levende menigheder, hvor kinesere kan høre evangeliet fra andre kinesere, der selv har mødt Kristus. Men det er vigtigt, at menighederne ikke bliver isolerede enklaver i det nye land.

Et filippinsk kor fra en migrantmenighed i København gjorde forårskonferencen festlig.
Ikke konkurrenter

Kim Lau er seniorpræst i den kinesiske menighed i Manchester i England. Menigheden blev grundlagt af kinesiske studenter for snart 50 år siden og samler i dag over 400 første-, anden- og tredjegenerationsindvandrere til gudstjenester på mandarin, kantonesisk og engelsk.
På konferencen opfordrede Kim Lau til, at danske menigheder lader sig inspirere af de mange nydanske menigheder.
– Migrantmenigheder er ikke konkurrenter til de etablerede kirker. Tværtimod når de migranter, som ellers ikke ville få kontakt med en kristen kirke. Tag kontakt til de nye menigheder, og spørg ind til deres erfaringer. Inviter dem på besøg. De har behov for at opleve, at det etablerede kirkeliv støtter dem.
Birthe Munck-Fairwood/sl