1600 palæstinensiske fanger afslutter sultestrejke

Omkring 1600 sultestrejkende palæstinensere i israelske fængsler har afsluttet deres demonstration og erklæret, at dette er en “sejr over Israel”.Israel havde næppe noget valg andet end at indgå en kompromisaftale, for situationen var for nogle af de sultestrejkende palæstinensere blevet så seriøs, at en af dem kunne dø, hvilket kunne have medført en bølge af vold på Vestbred-området – og en verdensomspændende fordømmelse af Israel.Aftalen, der var formidlet af egyptiske mæglere, blev underskrevet i Shikma fængslet i Ashkelon. For nogle af demonstranternes vedkommende havde sultestrejken varet i 70 dage, og de var så medtagne, at de måtte hospitalsindlægges.

Aftalen blev indgået på tærsklen til den dag, som palæstinenserne markerer som ‘Nakba” (oversat fra arabisk “katastrofen”) – Israels oprettelse i 1948.

Forhandlingerne om en aftale blev koordineret af lederen af den israelske Shin Bet-efterretningstjeneste, Yoram Cohen, som i de sidste to uger har været i nær kontakt med højtstående egyptiske og palæstinensiske efterretningsfolk.

Sultestrejken var begyndt efter palæstinensiske fangers klager over forholdene i deres fængsler.
Det var som en nutidig version af Mahatma Ghandis og Martin Luther Kings lære om at opnå mål ved ikkevoldelige midler.

Af de 4600 palæstinensere i israelske fanger deltog omkring en tredjedel i sultestrejken.

Som led i aftalen har Israel indvilget i, at palæstinensiske fanger ikke skal isolationsfængsles, og at der gives tilladelse til familiebesøg hos fanger fra Gaza-striben. Besøg fra Gaza var blevet standset i 2007, efter at Hamas havde taget magten i området og som reaktion på, at Hamas afviste at lade Røde Kors besøge den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit.

Aftalen omfatter at fangeledere standser al terroraktivitet inde fra fængslerne.

De fem fanger, som anførte sultestrejken, siger imidlertid, at de ikke vil afslutte deres demonstration, før de kommer på fri fod.


Artiklen fortsætter efter annoncen:100 dræbte terrorister

Som en “tillidsfremmende gestus” vil Israel tillade, at ligene af 100 dræbte palæstinensiske terrorister, heriblandt flere selvmordsbombere, vil blive overgivet til Den palæstinensiske Myndighed (PA) for genbegravelse.

– Israel ønsker imidlertid ikke, at der bliver nogen “heltebegravelse”, siger en fremtrædende israelsk kilde, der tilføjer:

– Vi håber, at dette skridt vil styrke tilliden og bidrage til en fornyelse af den politiske proces med palæstinenserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Østjerusalem demonstrerede mange palæstinensere og fejrede aftalen. Nogle af dem slog til lyd for kidnapning af israelske soldater for at fremme frigivelse af palæstinensiske fanger.

I Gaza-striben var der også hyldestdemonstrationer for de sultestrejkende for deres “legendariske udholdenhed”, og mange priste Egypten for at have spillet en større rolle i mæglingen mellem parterne.