Bibelhistorisk tegneserie

Anden bog i Mangaserien med Gammel Testamentes historier er udkommet. Bibelens historier er dramatisk set i særklasse, men formmæssig fornyelse kan være nødvendig, hvis de skal tale til den unge generation.
Manga Monarker er – som den første bog i serien – et nyt formmæssigt udtryk af historierne, som for længst er blevet kulturelt arvegods.

Mangastilen

Karakteristisk er figurernes ansigter med store øjne, små næser og spidse hager og en mængde visuelle tegn, symboler og effekter. Manga Monarker lægger sig stilmæssigt op ad disse karakteristika, og især splattereffekter gør historierne til noget andet end traditionelle søndagsskolefortællinger. Desværre er sproget ikke helt fulgt med stilen. Når der er tale om fiktion, kunne man godt tillade beskrivelser som ”at lægge hånd på”, ”de forarmede”, ”indgyde” … en mere nutidig form.

Fra Moses til David

Når Samson dræber filistre i mængder med en æselkæbe, eller David slår Goliat, foregår det med blodstænk og lydlige effekter, så man ikke kan være i tvivl om den blodige alvor, der kendetegner disse velkendte historier. I hænderne på alt for unge læsere kunne visualiseringen af historierne virke noget voldsom, og de er deres format til trods ikke jumbobøger. På den anden side må det ha’ været en blodig affære, og det fortjener ros, at vi har et mere troværdigt billede af, hvad monarkerne stod for og kæmpede imod.

Vil Gud tilgive dem – eller vil han tilintetgøre dem?

Sådan står der på bogens bagside. Dommertiden og kongetiden er da også en tid, hvor Israels historie bølger frem og tilbage mellem trofasthed og troløshed over for den Gud, der kaldte dem ud af Egypten. Alligevel burde spørgsmålet vel ikke handle om Guds trofasthed og tilgivelse, men om folkets og deres lederes lydighed. Gud viser også i mangauniverset sin nåde over for mennesker, men den er ikke pakket ind i glitrende gavepapir. Troværdigheden vinder pga. de nuancerede følelser, som spænder vidt; lige fra den euforiske glædesdans, som David blamerer sig med ved pagtens arks indtog til Jerusalem, til den retfærdige harme, hvormed han dømmer sig selv efter affæren med Batseba.
Alt i alt en samling historier, som kan mere end underholde.

Manga Monarker • 288 sider • 99,95 kr. • Bibelselskabet