Fejl – igen!

For ikke så længe siden udbredte jeg mig i denne spalte om mine fejl. Nu må det være på sin plads at tale lidt om alle de andres fejl!
Det ser ud til, at det klassiske hovedbrud ”Find fem fejl” har fået nyt liv i vores moderne tid. Men hvor det før var to næsten ens sjove tegninger, der måtte holde for, så udøves den nye variant på levende mennesker. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg ved at være godt træt af den leg. Men når det er sagt, så må jeg indrømme, at det ind imellem godt kan trøste mig lidt at se, at de såkaldte eksperter også laver fejl. Det sætter ligesom mine egne bommerter lidt i perspektiv. Når jeg laver en fejl, så går det højst ud over en håndfuld mennesker. Men når et stort it-firma er flere år om at lave et system til millioner af kroner, der viser sig i sidste ende ikke at fungere, så er det en bommert af en hel anden dimension.
I sådan en situation er det let at begynde at pege fingre, men prøv at se det fra en lidt anden vinkel. De store bommerter kommer der, hvor man ikke er bange for at prøve noget nyt. Hvis det går godt, får man berømmelse. Hvis det går skidt, bliver man hængt ud. Men hvordan ville det gå, hvis alle var så bange for at lave fejl, at ingen turde røre sig ud af flækken?
Jesus fortalte en lignelse om tre personer, som hver fik en portion penge at passe på, mens deres chef var på rejse. Det var meningen, at de skulle få pengene til at yngle, hvilket de to da også gjorde med stor succes, men den tredje turde ikke. Han var bange for at tabe pengene. Måske var han også bange for at blive til grin med sine gode ideer om, hvordan han bedst fik noget ud af dem. Til sidst var det for sent. Han havde gravet dem ned i stedet for, og da chefen kom tilbage, blev han da først rigtig til spot.

Midt i erkendelsen af din egen utilstrækkelighed og frygten for de andres dom, så vov alligevel at investere de evner og gaver, du har fået. De andre laver også fejl! Du vil finde ud af, at du pludselig kan være med til at gøre en forskel i andre menneskers liv. Det er bedre at komme lidt galt af sted end slet ikke komme af sted…

Af Heidi Bobjerg
programmør og cand.mag. i russisk