Ny stærk koalition i Israel

Netanyahu har fået Kadima-partiet med i regeringen og har nu et stort flertal i Knesset. Mange israelere følte sig forrådt, da de hørte, at Kadimas formand, Shaul Mofaz, ved en ’hemmelig deal’ har tilsluttet sig Netanyahu-regeringen. Han havde nemlig lige forinden afvist denne mulighed.
Statsminister Binyamin Netanyahu, som i en sen nattetime bragte Kadima-partiet ind i sin enhedsregering og dermed råder over 94 af knessets 120 mandater, kan nu næsten gøre, hvad han vil, fordi han har neutraliseret såvel højre- som venstrefløjen.

Fordele for både Mofaz og Nethanyahu

Mofaz havde indset, at hans parti stod til at tabe stort ved et kommende knessetvalg. Og Netanyahu har nu fået et langt pusterum indtil næste regulære valg i oktober 2013.
Men mange i Israel oplever det som en foruroligende situation. – Det var nok århundredets politiske studehandel, siger en israelsk politisk kommentator.

’Politisk ondskab’

Arbejderpartiets nye formand, tidl. journalist Shelly Yacmovich, betegner koalitionsaftalen som ”indbegrebet af politisk ondskab” og Mofaz som ”en skamløs løgner”.
Yair Lapid, leder af det nye ”Atid” (”Fremtid)-parti stod til at få mindst 11 mandater ved et knessetvalg. Hans parti er i dag det eneste centrumparti.
– Vi er blevet den eneste repræsentant for flertallet af Israels indbyggere, siger han.

Protestbølge

Netanyahu-Mofaz aftalen vil formentlig udløse en genoplivelse af sidste sommers telt-protest-demonstrationer.
Der har allerede været protestmøder i Tel Aviv og Jerusalem. En af organisatorerne, Yonathan Levi, siger, at det var et af de værste slag i ansigtet på befolkningen – og betegnede Mofaz som hykler.

Måske nye forhandlinger med Mahmoud Abbas

Den hemmelige ”deal” vil måske influere på en mulig genoptagelse af de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser.
Nabil Abu Rudeineh, talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger, at den nye koalition kan medføre ”nye muligheder”. Samtidig gentager han den stillingtagen, at man som basis for forhandlinger ønsker en tilbagevenden til 1967-grænserne, med vedtagne landudvekslinger og Øst-Jerusalem som hovedstad.
– Ophør af al bosættelsesaktivitet vil kunne medføre en seriøs tilnærmelse til forhandlingsbordet, siger han. Hvis israelerne er seriøse og villige, så er dette det rigtige øjeblik.
Netanyahu har til Abbas sagt, at den nye nationale enhedsregering er en chance til at genopvække de standsede fredsdrøftelser. Han håber, at Abbas nu vil benytte muligheden for at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Leder

I en lederartikel i morgenavisen ”Ha’aretz” hedder det, at man må håbe, at Netanyahu ”ikke vil bortødsle den enorme politiske mulighed, som hans aftale med Mofaz har givet ham”.