Politisk drama i Israel – intet valg men ny enhedsregering

Der er politisk drama i Israel over det kommende knessetvalg i september.Et politisk drama udspilledes sent i går i Israel kort inden knesset skulle godkende den 4. september som dato for nyvalg – idet Kadima-partiet blev optaget i enhedsregeringen, og man hermed undgik et valg i utide. Det vil blive afholdt i oktober 2013, ifølge “protokollen”.

Bag denne opsigtvækkende udvikling er, at statsminister Binyamin Netanyahu og Kadima-partiets nye formand, tidl. forsvarsminister og generalstabschef Shaul Mofaz, for længst begyndte at drøfte Kadimas mulige indlemmelse i regeringen, hvilket nu er blevet en realitet.

Allerede den 30. april skrev denne korrepondent: “Mofaz og Netanyahu har haft et hemmeligt møde i forrige uge. Talsmænd fra begge lejre bekræfter, at mødet fandt sted, men benægter, at nyvalg blev drøftet”.

Det var formentlig på dette møde, kimen blev lagt til et samarbejde.

I Israel vakte dette politiske bombenedslag furore. Man havde belavet sig på et nyvalg om nogle måneder – og så kom denne spekulere oplysning om annullering af et fremrykket valg.

I Netanyahus nye enhedsregering vil Mofaz blive vicestatsminister og minister uden portefølje, han vil få plads i sikkerhedskabinettet, og hans parti vil få formandskabet i knessets økonomiudvalg.

Regeringsembedsmænd udtaler, at de intet vidste om planer for en ny enhedsregering..

Ifølge Netanyahu har nøglepersoner i regeringen som udenrigsminister Avigdor Lieberman (Yisrael Betenu-partiet) og formanden for det ultra-ortodokse Shas-parti, indenrigsminister Eli Yishai, godkendt aftalen med Mofaz. Overenskomsten mellem Netanyahus Likud-parti og Kadima omfatter en ændring i Israels regeringssystem og godkendelse af det næste statsbudget. Der vil også i næste måned blive fremsat et lovforslag om ultra-ortodokses mænds indrullering i det israelske militær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mofaz gik ind for aftalen, efter at have indset, at Kadima stod til en seriøs nedtur hos vælgerne.

Såvel Mofaz som Netanyahu var interesserede i at underminere valgchancerne for lederen af det nye Atid (“Fremtids”)-parti, den tidl. journalist Yair Lapid, som – ifølge meningsmålinger – ville få over 10 mandater ved et valg.

Lapid betegner enhedsaftalen som “en modbydelig alliance”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Korrupt

– Dette er en politik om mandater i stedet for principper, siger Lapid. Hvad man oplever i dag er præcist den gamle, korrupte og hæslige politik, som vi må skille os af med. De tror på at vige udenom nu, og at vi vil glemme, men de tager fejl. Denne hæslige politiske alliance vil begrave hele slænget.

Kadimas indtræden i regeringen har skab en ny situation for oppositionen, idet der kræves mindst 40 underskrifter for at der kan tages et initiativ til særlige knesset-møder. Efter det største oppositionsparti, Kadimas, udtræden fra oppositionen kan sådanne særmøder ikke længere afholdes.