Tyrkiet anklager israelske officerer over flotilledrab

Domstol i Ankara har godkendt at anklage fire israelske officerer for at være involveret i det israelske raid mod et tyrkisk passagerskib.Den tyrkiske regering synes at have dræbt, hvad der var tilbage af diplomatiske forbindelser mellem Tyrkiet og Israel – siger en israelsk talsmand – efter at en domstol i Ankara har godkendt at anklage fire israelske officerer for at have været involveret i det israelske raid mod et tyrkisk passagerskib, “Mavi Marmara”, som den 31. maj 2010 var på vej til Gaza-striben for at prøve at bryde den israelske blokade.Israelske commmandosoldater åbnede ild – de siger de handlede i selvforsvar – da de var blevet firet ned på skibets dæk og konfronterede pro-palæstinensiske aktivister. Otte tyrker og en amerikaner af tyrkisk afkomst blev dræbt.

“Mavi Marmara” var en del af en international flotille på vej til Gaza.

Ifølge en senere FN-rapport er Israels sø blokade af Gaza “lovlig og passende”, men det hedder videre, at Israel ved at raide det tyrkiske fartøj havde brugt “overdreven og urimelig” magt.

En tyrkisk kriminaldomstol accepterede enstemmigt et sagsanlæg, fremsat af den tyrkiske anklagemyndighed.

Anklageren, Mehmet Akif Ekinci, slår til lyd for livtidsstraf for den tidl. generalstabschef, general Gabi Ashkenazi, den forrige flådechef, viceadmiral Eliezer Marom, den tidl. chef for det militære efterretningsvæsen, generalmajor Amos Yadlin, og den forrige chef for luftvåbnets efterretningstjeneste, brigadegeneral Aishai Levi.

De har alle fire siden trukket sig tilbage fra militærtjeneste.

Anklagen går på livstidsstraf for hver ni af de dræbte på det tyrkiske fartøj.

Hertil kommer et krav om fængselsstraf i 18.032 år “for andre forbrydelser som menes at være blevet udøvet under raidet”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den tyrkiske regering har besluttet sig på at indlede “et målrettet drab ” af de tyrkisk-israelske relationer, siger en israelsk militær talsmand.

Anklagen medfører, at de fire mænd ikke kan sætte fod på tyrkisk jord, men talsmanden siger, at de stadigt kan rejse i sikkerhed til andre lande, idet Tyrkiet ikke har udstedt en international arrestordre.

De fire officerer er anklaget for “forsøg på overlagt mord og for at have forårsaget skade”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har endnu ikke modtaget en officiel meddelelse om anklagen, og der foreligger derfor ikke nogen officiel israelsk kommentar.

En israelsk talsmand siger imidlertid, at beslutningen om anklagen er kommet fra den tyrkiske statsminister, Recep Tayyip Erdogan

– Erdogan dræber systematisk relationerne mellem vore lande, siger talsmanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:144 siders anklageskrift

Anklageskriftet er på 144 sider og blev udarbejdet på basis af vidneudsagn fra omkring 600 personer, omfattende 450 passagerer fra flotillens seks skibe.

– Anklagen er ikke behagelig, siger en anden israelsk talsmand – men da den er så ekstrem, forekommer den ikke seriøs.

Ashkenazy har reageret ved at sige, at han håber, at sund fornuft vil sejre, og at Tyrkiet vil genoprette diplomatiske relationer med Israel.

– Jeg forsvarer, at israelske soldater udførte deres job i felten på Israels vegne, siger han. Hvis prisen for at gøre, hvad jeg gjorde, er, at jeg ikke kan besøge Tyrkiet – så er jeg parat til at betale denne pris.

Den israelske viceudenrigsminister, Danny Ayalon, siger:

– Jeg ser dette som en seriøs udvikling – tingene har mistet alle proportioner.