Drømme går ikke lige efter bogen

26-årige Catharina Maria Kirk har skrevet en bog om at leve med et handicap. Hun fortæller åbent og ærligt om sit liv, sine tanker og drømme. Og hun forsvarer handicappedes ret til at være en del af samfundet.- Jeg har altid drømt om at skrive en bog, fortæller Catharina Maria Kirk. Hun er 26 år, har en hjerneskade og bor på Annekset i Løsning, som er et bofællesskab i tilknytning til Kristelig Handicapforening.

Catharina Maria Kirk har altid drømt om at skrive en bog – nu er drømmen blevet til virkelighed.

For to år siden gik hun i gang med at skrive om sit liv og sine tanker – og nu er hendes bog udkommet med titlen: ”Drømme går ikke lige efter bogen”. For det gør drømme ikke altid. Slet ikke når man er handicappet.
– Jeg har lige så mange drømme som andre unge, som ikke har et handicap. De drømmer også. Og jeg drømmer også. Nogle drømme bliver bare til drømme, og andre drømme bliver til virkelighed. En af mine drømme var at skrive en bog, og drømmen er nu gået i opfyldelse, siger Catharina Maria Kirk, der er glad for nu at kunne kalde sig forfatter, selvom det virker uvirkeligt. For tænk, at det virkelig lykkedes. Og tænk at hun turde. Det er et stort og modigt skridt at åbne sit liv for andre.
– Jeg tror ikke, jeg havde mod på det, hvis ikke jeg havde Gud. Han er jo en del af det her projekt. Gud har givet mig idéen og drømmen om det. Og vist mig nogle mennesker, der kunne hjælpe mig. For jeg kunne ikke udgive en bog selv. Gud har helt klart været med i det. Jeg har også mange gange ønsket, at Gud skulle vise mig en mening med mit liv – en mening med at jeg er skabt med et handicap. Og måske er det her en del af meningen. At jeg skal hjælpe andre, der er handicappede og fortælle, hvordan det er at leve med et handicap.

Kæmper for handicappedes plads i samfundet

Catharina Maria Kirk er ikke en kvinde, der normalt råber højt. Hun bryder sig ikke om for meget opmærksomhed og fokus fra for mange mennesker. Men hun har haft et hjerteligt og dybfølt ønske om at give en stemme til handicappede. Hun håber, at bogen kan være med til at hjælpe folk til at forstå handicappede bedre. Og vise at man også kan bruges til noget, selvom man har et handicap.
– Vi lever i et samfund, hvor vi som handicappede sorteres fra. Det er så uhyggeligt, og det gør mig ked af det og såret. At samfundet fortæller, at vi ikke kan bruges til noget. Det er modbydeligt at høre på. Det er også derfor, jeg har skrevet bogen. Jeg vil også sige med den, at vi som er handicappede har ret til at være her. Det er min ret. Og andres ret. Det er så forkert, at bare fordi man har Downs Syndrom eller andre handicaps, så skal man ikke være i samfundet. Hvis der kun var perfekte mennesker på jorden, så var der ikke nogen mennesker. Nogle er gode til det ene og andre til noget andet. Man lærer også noget af handicappede. Jeg har mange venner, som er handicappede, og de betyder lige så meget for mig som mine andre venner, som ikke er handicappede, siger Catharina Maria Kirk og fortsætter:
– Alle skal være i samfundet og have en plads, uanset hvem de er, og hvad de kan. Samfundet skal ikke kun tage de bedste, men rumme alle og rumme mennesker med forskellige handicaps. Ikke bare stille handicappede ind på en hylde og sige: ”Du er den her paragraf” eller stemple os som dumme. Alle kan bruges til noget, og man er god nok, som man er, og handicappede er lige så meget værd som alle andre.

Svært at være afhængig af andre

Men Catharina Maria Kirk ved også, at det kan være svært selv at tro på det og føle, at man er lige så meget værd som andre.
– Som handicappet er det ekstra svært at tro på det, fordi der er så mange ting, man gerne vil, som man ikke kan. Jeg kan også selv komme i tvivl, om Gud har skabt mig rigtigt. Og jeg har været frustreret over, at Gud har skabt mig med det handicap, jeg har. Samtidig hører vi, handicappede er en belastning for samfundet, og jeg føler, at samfundet fortæller mig, at jeg er mindre værd. Jeg bruger jo folks penge, fordi jeg ikke selv kan tjene ind til et arbejde, siger Catharina Maria Kirk.
Som 19-årig blev hun førtidspensionist, og det er noget af det sværeste, hun har oplevet.
– Det var en kamp i sig selv at skulle acceptere at være pensionist, siger hun.
– Jeg synes ikke, det er rart at være en belastning og være afhængig af andre. Det er bestemt ikke sjovt. Men jeg er afhængig af folk. Jeg er afhængig af, at jeg har nogen at snakke med. Nogen som kender mig på godt og ondt. Afhængig af andre for at få en hverdag til at fungere. Er afhængig af andre, når jeg skal i banken, det sociale, kommuner, netværk – alle ting. Det er svært, at nogen mennesker skal komme så tæt ind på mig, og jeg ikke selv vælger det. Det er rigtig svært. Der er nogen ting og følelser i det, som jeg har kæmpet rigtig meget med og har arbejdet med. Men jeg er også rigtig taknemmelig over, at jeg lever i Danmark og har så gode muligheder for det, siger Catharina Maria Kirk.

Catharina Maria Kirk præsenterede bogen ”Drømme går ikke lige efter bogen” på Kristelig Handicapforenings årsmøde i marts.
Glad for ordet ”handicappet”

For mange mennesker, der har et handicap, er det svært at skulle acceptere at have et handicap. Det har det også været for Catharina Maria Kirk. Men hun er nu blevet rigtig glad for ordet ”handicappet”.
– Jeg er handicappet. Det er en del af mig at være det. Jeg er også meget andet. Men jeg er handicappet, og jeg er blevet glad for ordet ”handicappet”. For det hjælper mig også. Hvis der er mennesker, jeg ikke kender, og jeg skal gøre noget, så kan jeg fortælle dem, at jeg er handicappet. Det giver mig en stor ro og en viden om, at nu ved de også lidt om, hvem jeg er. Det er også en måde for mig at beskytte mig selv ved at bruge ordet, fortæller Catharina Maria Kirk.
Og selvom der er mange ting, hun ikke kan, på grund af sit handicap, så har det ikke stoppet hende i at drømme. Og blive ved med at drømme og arbejde for at få drømmene opfyldt.
– Nogen drømme bliver opfyldt, og nogen forbliver bare drømme, skriver Catharina Maria Kirk i bogen. Og bogen var en af drømmene, der blev til virkelighed.

”Drømme går ikke lige efter bogen”
Catharina Maria Kirk
56 sider – 150 kr.
Udgivet af Kristelig Handicapforening – www.k-h.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: