Egyptens kristne i knibe

Egyptens kristne mærkede Det muslimske Broderskabs magt allerede under præsident-valgkampen. Men endnu før muslimernes kandidat Morsi blev erklæret vinder, tog militærrådet magten.Anden runde af det egyptiske præsidentvalg er nu overstået. Men det er stadig uvist, hvad udfaldet bliver, idet militæret søger at begrænse præsidentens magt.

Valgplakat i Kairo med et billede af Dr. Ahmed Shafik, præsident Mubaraks sidste premierminister. Hans muslimske modkandidat vandt en kneben sejr.

– 16 måneder efter Mubarak trådte tilbage, skulle egypterne vælge mellem to svære valg. Det skabte stor bekymring og ængstelse omkring, hvordan fremtiden kommer til at se ud, hvad enten det er den ene eller den anden, der kommer til magten, fortalte en egyptisk kristen til Åbne Døre nogle få dage før valget.

Broderskabets dominerende ånd kan mærkes

– Som en egyptisk kristen, der kører gennem Kairos gader denne morgen fra centrum i retning mod øst, ser jeg på venstre side af vejen store røde bannere, som reklamerer for Dr. Mohamed Morsi, kandidaten fra Det Muslimske Broderskab til præsidentvalget.
Når man ser bannerne, mærker man omgående det islamistiske partis dominerende ånd, som tydeligvis kæmper for at regere, dominere og styre lederskabets øverste cirkler i Egyptens nye regering.
På den anden side af vejen ser jeg Dr. Ahmed Shafiks store blå bannere. Han er tidligere luftfartsminister og den sidste premierminister for Mubarak i de sidste dage, før han trådte tilbage, eller skulle vi hellere sige, blev tvunget til at tage sin afsked.
Mange egyptere ser i Dr. Shafik en afspejling fra det gamle regime, som de helst vil glemme, et regime som varede i tre årtier og ikke bragte andet med sig end fattigdom og elendighed.

Kirken hører til i Egypten

Kirken er en ægte del af landet, så den er i samme båd, med de samme menneskelige bekymringer som alle andre har.
– På trods af denne usikre situation er der alligevel stor forskel på den måde, hvorpå kristne ser hele scenariet. Jesus bringer meget håb og glæde. Derfor smiler jeg stadig og har en dyb fred i mit hjerte, mens jeg kører gennem Kairos gader, siger den kristne egypter.

Egyptens militærråd har taget magten

Før diskussionerne om hvem der egentlig havde vundet præsidentvalget var ovre, overtog det egyptiske militærråd den reelle magt i landet.
Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal, betegner udviklingen som dybt foruroligende. Han understreger, at den danske regering nøje vil følge Egyptens nye magthavere – uanset hvem det er – og ’vurdere dem på deres respekt for grundlæggende demokratiske spilleregler’. Det blev altså Morsi, der vandt. Men hvor meget magt han får er endnu uvist.