Israel kan nu eksportere gas til Europa og Asien

Israels store fund af olie- og naturgas i Middelhavet er nu ved at blive realiseret – en hel måned før forventet.
Naturgassen er begyndt at strømme til Israel, hvilket vil kunne afværge energimangel i de hede sommermåneder.
Et af de største af selskaberne, der udvinder olie- og naturgas fra felterne 25 km ud for Israels kyst – det Texas-baserede “Noble Energy” – oplyser, at en forsyning af 150 millioner kubikfod gas nu pumpes op en måned tidligere end forventet.
Den nye strøm af gas vil erstatte den dyrere og urene diesel- og brændstof-olie, som Israel har gjort brug af siden standsningen af naturgas-leverancer fra Egypten.
Israels energiminister, Uzi Landau, har på en netop afsluttet konference i Athen sagt, at israelsk naturgas vil kunne eksporteres til Europa og Asien, heriblandt til Jordan og de palæstinensiske områder.
– Hvad angår felterne ud for Gaza-området, må vi prøve at sikre, at de ikke bruges til at finansiere Hamas, men at en gas-aftale vil være til benefice for palæstinenserne og deres elektricitets- afsaltnings- og kloakeringsanlæg, sagde Landau.
Han oplyste videre, at af de (anslåede) 3.500 milliarder kubikmeter gasforekomster i det østlige Middelhav er omkring 40 procent inden for israelsk territorial-farvand.
RO