Jødehad vokser i Norge

En ny undersøgelse ”Jødisk liv i Norge” viser, at jøder bliver chikaneret meget i Norge. Mange jøder skjuler deres jødiske identitet fx ved at ændre navn.En undersøgelse, der er udarbejdet af Det Mosaiske Trossamfund om jødernes forværrede levevilkår i Norge, kom for nylig frem på en pressekonference.

Enkelte jødiske børn i Norge oplever så voldsom en chikane, at de ikke vil stå frem i en undersøgelse af deres trivsel.

Ifølge den norske avis Dagen er der et sted mellem 1.300 og 1.500 jøder i Norge. Deres liv er nu blevet beskrevet i to undersøgelser.
Den første handler om antisemitisme og er gennemført af Holocaustcentret. Den anden handler mere om jøders liv i Norge, og at flere børn bliver chikaneret på grund af deres jødiske baggrund.

Skolebørn og forældre interviewet

21 unge jøder i skolealderen og op til 25 år er blevet interviewet, og et spørgeskema er sendt til forældrene for at dokumentere, hvordan både børn og forældre oplever antisemitismen, og hvordan skolerne håndterer det.
Børnene fortæller, hvordan de bliver chikaneret og er tvunget til at lægge deres jødiske identitet bag sig. Nogle må endda skifte navn.
– En pige skiftede skole to gange og forandrede sit jødisk-klingende navn, fortæller Chava Savosnick, som har været med til at foretage undersøgelsen
Undersøgelen viser, at antisemitismen ses både i skolen, på vej til skole og i fritiden. Der bliver råbt skældsord og trusler, og det er meget almindeligt med jødevitser.

Læreren gør ikke noget

Et barn fortæller i undersøgelsen, hvordan en lærer ikke greb ind i en situation, hvor en jøde blev chikaneret.
– De populære kommer hen til mig, kaster en mønt og siger. ”Skal du ikke samle den op, du er jo jøde?”
Læreren så dette, men gjorde ikke noget.
Jødiske børn og unge bliver ifølge undersøgelsen ind i mellem gjort ansvarlige for Israels handlinger, som under Intifadaerne (det palæstinensiske oprør mod Israel). Fx da en lærer underviste om Gazastriben, og i frikvarteret blev en jødisk elev kaldt for ”forbandet jøde og massemorder”.
Det er dog ikke alle nordmænd, der er negative over for jøder. Tværtimod.
Jøder oplever også positiv interesse for deres tro og religion. Fx var der 115 skoleklasser, der besøgte en synagoge sidste år.