Svært at være kristen under faste-ramadanen

Det er en fornærmelse, hvis kristne spiser åbenlyst. Men man kan også vælge at faste sammen med muslimerne, fortæller en kristen fra Bangladesh til Åbne Døre.Hvordan er det at være kristen i et muslimsk land under ramadanen? Kristne i muslimske lande er forsigtige med at praktisere deres tro på Kristus, især under ramadanen, hvor muslimerne faster fra solopgang til solnedgang i en hel måned.

Der bliver spist meget i fastemåneden, men først efter solnedgang. Her et billede fra en forretning i Bangladesh.

I Bangladesh holder de fleste restauranter lukket i dagtimerne for at overholde ramadanen, fortalte en 34-årig kristen fra hovedstaden Dhaka.
– Gennem denne måned er det en fornærmelse at spise eller drikke for øjnene af en fastende muslim, sagde den 34-årige ’Sarah’.
– Jeg arbejdede en gang for en non-profit organisation, og mine kollegaer måtte bringe mad ind til kontoret under ramadanen, fordi vores cafeteria var lukket. Og så spiste de det i al hemmelighed.
– Men jeg gjorde ikke sådan. Det er min personlige overbevisning, at hvis du som kristen slutter op om muslimernes faste, vil det føre Jesus nærmere til muslimerne, tilføjede hun.

Farlig tid for kristne

Troende med muslimsk baggrund (eng. fork. MBB) i Bangladesh er særligt forsigtige under ramadanen. De kan let provokere de bengalske muslimer på tidspunkter, hvor udøvelse af fromme aktiviteter er dominerende.
Da de tidligere muslimer i forvejen er fordømte som frafaldne, fordrives MBB’ere tit fra deres lokalsamfund. De er foragtede og bliver gjort arveløse af deres familier. Nogle trues måske endog med døden.

Lovligt at være kristen

MBB’ere udgør ca. fem procent af den totale kristne befolkning i Bangladesh, som er på 1,36 millioner. De har ifølge loven ret til at praktisere deres tro på Kristus. Men især under ramadanen må de udvise stor årvågenhed og opmærksomhed over for deres muslimsk-dominerede omgivelser.

Hvornår falder ramadan?

Dette års ramadan falder i perioden fra omkring den 20. juli til 18. august. Datoen fastlægges ud fra den islamiske månekalender, hvor året har 354 dage. Fastetiden begynder og slutter, når man kan se halvmånen.
Kristne verden over beder for muslimer i løbet af fastemåneden. Også Åbne Døre opfordrer til ’30 Dage i bøn for den muslimske verden’.