Kristne har ’granatsplinter i hjertet’

Et assyrisk, kristent ægtepar blev ofre for trusler på livet i Bagdad. De flygtede fra byen.
Senere blev deres hus ’stjålet med hjælp fra regeringen’.- I har bare at komme væk hurtigt, ellers kan det være, I dør’, stod der i et brev, som Leja fandt i postkassen.

Nogle kristne i Irak forfølges, så de må flygte. De må leve med arrene fra fortiden – og nye økonomiske bekymringer.

Sargon og hans kone Leja har en assyrisk kristen baggrund. De boede engang i Bagdad, hvor Sargon arbejdede som automekaniker på et værksted.
En dag sprang en enorm bombe, som skulle ramme politistationen ved siden af autoværkstedet. Tre af Sargons kollegaer var blandt ofrene. Sargon overlevede, men han har stadig granatsplinter i skulderen, som ofte giver smerter.

Splinter i hjertet

Og Sargon har stadig psykiske granatsplinter i sit hjerte. Nogle gange viser han folk billederne fra terrorangrebet. Det er som om, han har brug for at overbevise andre om, at det virkelig skete.
Da antallet af terrorangreb i deres kvarter i Bagdad steg, blev folk pålagt et udgangsforbud. En sen aften under udgangsforbuddet, hvor Leja var alene hjemme, så hun tre mænd klatre over muren omkring deres hus.
Fuld af frygt hamrede hun på væggen for at advare sine naboer, som heldigvis var hjemme. En af dem affyrede varselsskud fra taget af huset.Næste dag fandt Leja et brev i postkassen: ”I har bare at komme væk hurtigt, ellers kan det være, I dør.”

Måtte flygte i al hast

Ægteparret flygtede samme aften. De pakkede mest muligt tøj, andre fornødenheder og vigtige papirer. Efter at have efterladt nogle af deres små ejendele hos en ven, kørte de af sted mod det nordlige Irak.
Sargon fandt arbejde på et værksted i den nye by. Men hans løn kan knap nok betale deres husleje. Sargon ville gerne starte sit eget værksted.
Men han havde ingen midler til at leje et sted og opbygge sin egen kundekreds. Derfor overvejede han og konen at vende tilbage til Bagdad, trods faren.

Lån fra Åbne Døre

I 2011 modtog parret et mikro lån fra Åbne Døre. Nu kunne Sargon leje et værksted og købe værktøj. Og langsomt fik han udvidet sin kundekreds.
Efter et par måneder besluttede Sargon at tage tilbage til Bagdad i håb om at sælge deres gamle hus.
Men der var trist nyt fra Bagdad: Nogle nye lejere var flyttet ind i deres hus – med hjælp fra regeringen. De havde fremstillet falske papirer, som ”beviste” deres ejerskab af ejendommen.
– Så højst sandsynligt har vi lige mistet vores hus! Det er blevet stjålet med hjælp fra regeringen. Vi ville have brug for en advokat, men med den løn Sargon tjener nu, kan vi ingenting gøre, forklarer Leja.
Det lille mikro-lån hjalp dem til en ny begyndelse, men de kæmper stadig med alvorlige problemer. Der er ingen ”lykkelig udgang” på historien, men det er den barske virkelighed i Irak for mange kristne flygtninge, fortæller Åbne Døre.