’Tak fordi I gik foran – mod alle odds’

Hospicebevægelsen fejrede 20 års jubilæum ved storstilet arrangement søndag.
Danmarks første hospicelæge takkede Sankt Lukas Stiftelsen, fordi de startede Danmarks første hospice i dag for 20 år siden. Danmarks første hospiceleder løfter sløret for en pionertid med megen debat.

Hans Henriksen

– Det kan ikke påskønnes nok at en privat institution påtog sig denne opgave for egne midler. Det var dyr omgang for stiftelsen de første otte år. Der var ingen støtte hverken fra stat, amt eller kommune, sagde speciallæge i palliation, Hans Henriksen, ved jubilæumsreceptionen den 7. oktober – nøjagtig 20 år siden, Sankt Lukas Hospice i Hellerup blev etableret.

Den vigtigste tid

Som læge på Sankt Lukas blev han Danmarks første hospicelæge. Og han glæder sig meget over jubilæet.
– Er 20 år lang eller kort tid? 20 år ser jo ikke ud af meget. men ser man det som et barn, der bliver født, er det den periode, hvor alt det vigtige sker.
– Da vi startede på Sankt Lukas Hospice, anede vi ikke hvordan det ville gå. Stemningen var ikke alt for positiv fra samfund og presse. Det var en provokation, at det var en privat institution, oven i købet en kirkelig – og så fra Hellerup.

God debatkultur

Inger Hee

Danmarks første hospiceleder løftede sløret for den pionerånd, der prægede den første tid. Inger Hee har været sygeplejerske i 40 år og var leder af Sankt Lukas Hospice i Hellerup, da det startede i 1992.
– Det var fantastisk at kunne debattere, hvordan vi kunne gøre tingene rigtigt og professionelt. Der var ikke noget facit – og sådan er tilværelsen jo. Derfor er det vigtigt, at have hinanden at drøfte de faglige udfordringer med.

En værdig død

Hospice Forum Danmark sætter hospice på dagsordenen, og foreningens formand Tove Videbæk indledte receptionen:
– Vores endelige mål er at alle døende skal have den bedst mulige pleje indtil det sidste, hvor de end befinder sig. Vi vil skabe rammer, der giver de bedst mulige forudsætninger for livskvalitet, selvværd og en værdig død.
Receptionen søndag gav også indblik i en hospicepræsts opgaver:
– Når der ikke er mere at gøre, er der netop mere at gøre for os. Vi skylder, at behandle hinanden værdigt. Ethvert menneske er skabt i Guds billede. Hvis nogen dør uværdigt, så falder det tilbage på os raske. Hospice er et skridt i den rigtige retning i vort samfund, sagde Lone Klok, hospicepræst ved Sct. Maria Hospice i Vejle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nyt hospice i Svendborg

Fredag i denne uge når antallet af hospicer op på 18, idet Hospice Sydfyn i Svendborg lukker dørene op.