Peres til Putin: ‘Nedsæt våben-leverancer til arabere’

Israels 89-årige præsident, Shimon Peres, bliver ved med at imponere verden med sin adrætte fysik og kloge ord, og nu har han gjort det påny ved at tage til Rusland på et fire-dages statsbesøg, hvorunder han vil anmode præsident Vladimir Putin om at begrænse kvalitet og kvantitet af russiske våben til “elementer der er fjendtlige over for Israel” (læs: arabere).
Under et statsbesøg skal gæsten bl. a. spadsere på en særlig måde, når han inspicerer en æresgarde, men det klarede Peres uden videre.

Torsdag skal Peres mødes med Putin i Kreml, hvor de to mænd vil drøfte situationen i Syrien, Irans atombestræbelser, den israelsk-palestinensiske situation, andre Mellemøst-anliggender og Nordafrika.

Under Peres’ besøg i Moskva vil han deltage i indvielsen af “Det jødiske Museum for Tolerance”, en slags gengældelse for at Putin sidste sommer i Netanya overværede afsløringen af et monument for jødiske soldater, som gjorde tjeneste i Den røde Arme under den anden verdenskrig.

Inden sin afrejse til Rusland sagde Peres, at hans besøg var “af stor historisk dybde”.
Om Iran sagde han:
– Tiden er knap, og der må udfoldes alle bestræbelser på at forhindre, at Iran får atomvåben.

Peres sagde, at han ville drøfte dette anliggende privat med Putin, og at han vil arbejde for at forstærke Israels relationer med Rusland.

En særlig æresbevisning til Peres er, at han vil få tildelt titlen æresprofessor af Ruslands prestigefyldte “Videnskabernes Akademi”.

Det er tredje gang, Peres besøger Moskva som præsident. Han har to gange været gæst hos præsident Dmitri Medveded, da denne var statsoverhoved, mens Putin var statsminister.

I forbindelse med de russiske våbenleverancer til arabere har den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, udtalt, at Rusland viderefører at levere våben til Syrien i henhold til forpligtelser fra Sovjet-æraens tid, men at dette er russisk støtte til at styrke Syriens forsvarsevne over for eksterne politiske trusler, men ikke som støtte til præsident Bashar Assad;


Artiklen fortsætter efter annoncen: