Situationen optrappet på to israelske fronter

Situationen på Israels to fronter – over for Gaza-striben i syd og Syrien i nord – er blevet optrappet det sidste døgn, og Israel synes nu at være på nippet til at indlede en militær landoperation i Gaza for at prøve at standse raketbeskydninger derfra mod civile områder i det sydlige Israel.
På nordflanken forekommer det, som om Syrien prøver at trække Israel – og Tyrkiet – nærmere ind i borgerkrigen mellem regeringstro styrker og oprørernes militær.

En israelsk politisk sagkyndig betegner syriske “vildfarne skud” over grænsen til Israel som en provokation, der kan udgøre en fare for stabiliteten i et ellers relativt roligt område.

Sådanne episoder har nu fundet sted to dage i træk, med påfølgende israelsk reaktion i form af tankbeskydning fra Golan-højderne af de syriske militæranlæg, hvorfra der blev skudt mod Israel.

Optrapningen fandt sted kort efter, at der var indgået en samarbejdsaftale mellem forskellige syriske oppositionsgrupper.
– Det er en stor dag for den syriske opposition, siger Joshua Landis, leder af Oklahoma
Universitets Center for mellemøstlige Studier. Assad-styret må nu være bekymret, da det har overlevet i 40 år takket være splittelsen i Syrien.

En israelsk politisk sagkyndig siger, at der er spekulationer over, om præsident Bashar Assad, der føler sig stadig mere truet, vil prøve at udvide konflikten, som har hjemsøgt Syrien i 20 måneder og efterladt omkring 40.000 døde
– Det kan tænkes, at Assad har besluttet sig til at prøve at lure Israel ind i kamphandlingerne, fordi enhver israelsk involvering vil kunne samle hans svigtende støtte og frustrere hans arabiske modstanderes bestræbelser, siger denne sagkyndige.

Han tilføjer, at Assad-regimet måske er ved at blive desperat og forsøger en ny måde for at galvanisere arabisk fjendtlighed over for Israel og bortlede opmærksomheden fra sine egne problemer.

Direkte træf

En israelsk militær kilde siger, at israelske tanks stationeret på Golan-højderne, “direkte har truffet syriske artilleristillinger” efter flere dages tilfældig morterild fra den syriske side af våbenstilstandslinjen..

Statsminister Binyamin Netanyahu siger:
– Vi følger nøje hvad der sker og vil reagere på passende vis. Vi vil ikke tillade, at vores grænser krænkes eller at vores borgere beskydes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge FN, som overvåger den syrisk-israelske våbenhvileaftale af 1973, er der frygt for, at voldshandlinger på Golan-højderne vil kunne sætte denne aftale på spil.

Sydflanken

Nok er situationen spændt ved den syrisk-israelske grænse, men den er på et mere truende niveau ved Israels sydflanke, hvor der i løbet af kort tid faldt 20 raketter, afskudt fra Gaza-striben, og hvor 37 israelere måtte behandles for chok.

Det israelske “Iron Dome”-raketforsvarssystem var i aktion flere gange og opfangede to raketter på vej mod byen Ofakim. Det nedskød to langtrækkende raketter på vej mod Ashkelon.
Omkring 120 raketter og mortergranater er blevet affyret mod Israel i de sidste fire dage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Undervisningsminister Gideon Sa’ar siger til Israels Radio, at Israel er nær ved at indlede en større landoperation for at standse den palæstinensiske raketild.
– Vi forbereder en større aktion, siger han og tilføjer, at Israel nu tager diplomatiske skridt som forberedelse.

Som led i dette indbød Netanyahu igår udenlandske ambassadører til et møde i Ashkelon for at orientere dem om situationen. Til venstre for hans talerstol var et lille arsenal af “Grad”-. “Kassam”- og “Katushya”- raketter og missiler afskudt mod Israel.

Han sagde til ambasadørerne:
– Hvis der lyder en alarm, har vi alle nøjagtig 30 sekunder til at finde bombely. En million israelere er i denne situation – familier, gamle mennesker, børn og babies.