Svag tilbagegang i IM

Indre Mission er i fuld gang med at omstille sig til nye tider. Færre sympatisører betyder strammere økonomi og lukkede missionshuse. Men nye missionshuse skyder op og samler forbavsende mange.
Indre Mission er i fuld gang med den helt store omstilling. Missionshuse lukkes, og nye skyder op som paddehatte. Der skal spares millioner på budgettet, men bevægelsens fællesfond giver alligevel en markant støtte til nye missionshusbyggerier.

Indre Mission skal spare – men i Øster Snede har missionsfolkene i sommer indviet et helt nyt missionshus til 10 millioner kr. Foto: Svend Løbner

Der er en stille tilbagegang i antal ”venner”, oplyser sekretariatsleder i Indre Missions Hus, Birgit Forum. Indre Mission er ikke organiseret med medlemmer. Derfor registrerer man udviklingen i antal abonnenter på Indre Missions Tidende. Og her er tallet halveret til omkring 7.500 de senere år.
Det er da også årsagen til, at missionsbevægelsen må omstrukturere. Generalsekretær Thomas Bjerg Mikkelsen har tidligere nævnt, at Indre Mission skal spare 8 mio. kroner på et budget med i alt 43 mio. kr.
Og blot det sidste år har man været nødt til at lukke 12 missionshuse rundt i landet.
– Det skyldes, at de gamle missionshuse er for små og utidssvarende. Folk kører også gerne langt for at deltage i møderne. Derfor lukker de gamle missionshuse, og nye skyder op, fortæller Birgit Forum.
De gamle sælges og bruges til andre formål. I Lemvig bruges det gamle missionshus nu som genbrugsbutik.
Men flere steder i Jylland skyder nye missionshuse op.
Et af de helt nye missionshuse står på en mark lidt uden for Øster Stede nord for Vejle. Her har missionsfolkene samlet ikke mindre end 10 millioner kroner ind til Missionshuset Klippen. De tre millioner kommer fra føromtalte fællespulje i Indre Mission i Fredericia, de 160.000 fra salg af det gamle missionshus i Gl. Sole syd for Øster Snede, og resten, ja dem har de 400 tilknyttede ”medlemmer” af missionshuset selv samlet ind.
I dag står den flotte arkitektur med den praktiske indretning og knejser på den lille bakke uden for byen. Og flere gange om ugen strømmer familierne til for at dyrke Gud til rytmiske toner og ord fra prædikanter, der selv tror fuldt og fast på det, de forkynder.
Missionshuset Klippen samler typisk 200 til møde og 70 til børneklub og er med andre ord en pæn middelstor ”frikirke” inden for Folkekirken.
Indre Missions arbejder gennem 398 samfund (lokalforeninger) ud fra 297 missionshuse. Bevægelsen har 114 missionærer ansat.