Hemmelig aftale om Iransk flådebase i Sudan

Sudanesske oppositionsgrupper har afsløret, at der er indgået en hemmelig aftale mellem Iran og Sudan om oprettelse af en iransk flådebase i Sudan, ved Rødehavet.
Avisen “Hurriyat Sudan”, der beteges som “anti-regering”, citerer en oppositionskilde for at have udtalt, at den sudanesiske regering har indgået en aftale med Iran om at opføre en sådan base.

Basen ventes anlagt i Port Sudan eller et andet sted ved den sudanesiske Rødehavskyst.
Beskyldningerne er fremsat – oplyser israelsk presse – efter at to iranske krigsskibe, fregatten “Jamaran” {1400 tons) og forsyningsfartøjet “Busher” (4700 tons), fornylig lagde til i Port Sudan.

En talsmand for “Retfærdighedsbevægelsen”, Mahjoub Hussein, siger, at besøget af de to flådefartøjer ikke var ment som et “budskab” til Israel, men snarere for at teste den offentlige mening om oprettelsen af en sådan militærbase.

Ifølge israelske medier “er besøget af iranske flådeskibe i Sudan led i en ‘militær udveksling’ med Iran”.

Den iranske flåde har udvidet sin rækkevidde til Hormus-strædet, Bab el-Mandeb strædet i Rødehavet, Suezkanalen og Malacca-strædet.
Iran har tidligere sendt krigsskibe til Port Sudan, kort efter at Khartoum havde beskyldt Israel for at have udført et luftangreb mod en ammunitionsfabrik i den sudanesiske hovedstad – hvilket Jerusalem hverken har bekræftet eller benægtet.

Fra israelsk side har man gentaget beskyldningerne om, at Sudan og Iran samarbejder om at smugle våben til Gaza-striben via Egypten.