Lad os få julen og humoren tilbage

Skuespiller Flemming Jensen var ved at miste julens kerne i gaveræset. Her fortæller han om humoren, der hjælper os at se sandheden
i øjnene. Også når vi skal dø.- Nu er jeg ikke så kristen, så det gør noget. Men kristendommen har været en dejlig ting for mig at vokse op i; min farmor var meget kristen, fortæller skuespiller Flemming Jensen, da vi spørger ham om julens betydning.

Flemming Jensen

– Jeg anerkender kristendommen som en del af vores kulturbaggrund, og jeg tror også på en sammenhæng, Men jeg tror ikke på opdeling i sekter og religioner. For mig er det noget universelt; jeg tror på noget samlende, noget skabende.

Humor er ikke til salg

Vi fangede Flemming Jensen over telefonen, efter han havde holdt festtalen ved 20 års jubilæet for oprettelsen af det første hospice i Danmark. Jubilæet var arrangeret af Hospice Forum Danmark.
Og her skulle man tro, den glade humorist ville opføre sig som en hund i en glasbutik – men nej. For Flemming Jensen er der nemlig forskel på humor og den ”falden-på-halen-komik”, danskerne ofte falder på halen for i dag.
– Komik kan være vældig skægt, men for mig er humor noget større og dybere. Humor er en egenskab, hvor komik – som det bliver brugt nu – synes at være en handelsvare.
– Humor er egentlig en udstrakt hånd – det er et blødgørelsesmiddel, det er menneskets svar på ”Bamseline”, pointerer den folkekære skuespiller.

Humor har noget på hjerte

Flemming Jensen er nok mest kendt for humoristiske optrædener på tv-showet Jensen Tonajt og i julekalenderen Nissebanden i Grønland.
Han mener, humorens forfladigelse er et symptom på senere års kommercialisering af kunsten:
– Jeg synes, der i 00’erne er sket en brutalisering af samfundet, hvor markedsøkonomien har smittet af på vores tænkeevne. Hvor noget før havde værdi, og tanken var, om det var rimeligt, retfærdigt og i orden, er spørgsmålet nu, om det ”kan sælges”. Jeg synes, at i dette århundredes start, er humoren blevet til hån og latteren til grin. Det er ikke en udvikling, jeg synes om.

Hospice gør døden værdig

Humor derimod, hjælper os at se sandheden i øjnene, og det letter. Det sker også, når et menneske kommer på hospice, mener Flemming Jensen.
– Så vidt jeg forstår det – oppe i mit hoved – er valg af hospice en søgen mod sandheden væk fra fortielsen, hvor man ser tingene i øjnene, at det nu er, som det er. I mange livssituationer, hvor man tror, at nu bryder det hele sammen, kommer der i virkeligheden en lettelse. Sandheden er jo tit en lettelse, selv om det måske ikke er noget, vi bryder os om. Men bare det, at det er sandheden, giver ro.
Det gælder også julen, hvor Flemming Jensen en overgang oplevede, at juleræset kom i vejen for selve julens kerne:
– Vores jul var ved at forsvinde for os derhjemme. Vi har en del børn, og til sidst kunne vi ikke se træet for bare pakker. Så besluttede vi, på min ældste søns initiativ, at tage gaverne ud af julen. Lige pludselig fik vi julen tilbage. Sådan har vi holdt jul siden, og det er 20 år siden nu. Det er den bedste beslutning, vi nogensinde har taget. Og så skal man ikke ud og bytte noget næste dag, smiler Flemming Jensen.