Vil du være julekristen?

Julemåneden er i fuld gang. Reklamerne vrimler med tilbud, der alle skal presses ned i en juleskabelon. Kan man så også være julekristen? Ja, hvis du holder jul året rundt…
Apotekernes blad ”dit apotek” er også med på julebølgen. Næsten hvert opslag lokker med tilbud på forskellige medikamenter, der til anledningen er smykket med lokkende juleord:
• Fod på julegaven?
• Hvorfor gå på liste-
fødder til jul?
• Julefred til sart hud!
• Julepynt til tør hud!
• Stjerneklar julehud!

Journalister kalder det vinkling. En vinkel er det perspektiv, journalisten og læseren anskuer en sag fra. Nu er det gået op for apotekernes reklameafdeling, at det er jul. Derfor får alle tilbud et strøg med den sukkersøde julepensel. Det skal nok få medicinen til at glide ned.
• Har du ondt i huen?
• Juleballade i maven?
• Mavesur jul?
• Træt af urolige jule-
nætter?
• Her er ingen trængsel
og alarm!

Eller kan man overvikle en sag? Ja, mon ikke! Men det har alligevel fået denne klummeskriver til at tænke på, om man kan være julekristen. Jeg læste nemlig forleden, at man kan blive muslim for en måned. Prøve at bede fem gange om dagen, faste, droppe leverpostej og svinemørbrad osv. osv.
Tænk, hvis man kunne give alle danskere sådan et juletilbud: Bliv kristen i julemåneden!
Men den går ikke, hvis man læser Bibelens Ny Testamente. Både Jesus og apostlene er ubarmhjertige, når det gælder overfladiskhed og hykleri. Kristentro er noget indvortes, noget personligt, noget fuldstændig oprigtigt. Enten er du kristen, eller også er du ikke kristen. Der er ikke noget ind imellem. Det er ikke noget, du kan prøve.
Som sognebarnet klagede til præsten: Jeg har prøvet at bede, jeg har prøvet at læse, jeg har prøvet at gøre dette og hint, men der sker ikke noget! Hvortil præsten svarede: Det kan jeg da godt forstå. Du har prøvet, siger du. Hvad med bare at gøre det? Springe ud i det! Overgiv dig helt!

Så nej, du kan ikke være julekristen, blot fordi du er kommet i god julestemning og nu vil have hele pakken i tilskud til julemad og julegaver. Julekristen kan man kun være, når julens budskab betyder alt – hele året rundt.

Af Svend Løbner