”Gud velsigne USA”

Barack Obama valgte at bruge tre forskellige bibler ved sin genindsættelse som præsident. Han brugte også vendingen ”må Gud hjælpe mig”, som ikke er obligatorisk.Trods protester aflagde Obama sin anden præsident-ed med ordene ”So help me God” og med hånden på både Abraham Lincolns og Martin Luther Kings bibler.

Michelle Obama holdt sin familie-bibel, da Obama svor præsident-eden søndag den 20/1. Men mandag lagde han højre hånd på både Lincolns og Martin Luther Kings bibler.

En amerikansk præsident har ikke pligt til at tilføje ”so help me God” (må Gud hjælpe mig).
Forfatningen kræver, at præsidenten skal aflægge ed den 20. januar, og fordi det i år var en søndag, blev ceremonien gentaget mandag under den helt store folkefest.

Lincoln og Luther King

Obama begrundede valget af netop Abraham Lincolns og Martin Luther Kings bibler med, at han beundrer de to mere end alle andre i USAs historie:
– De bevægelser, som de repræsenterer, er den eneste grund til at jeg kan blive indsat som præsident, sagde Obama i en video udgivet af festens arrangører.
Vicepræsident Joe Biden blev også svoret ind den 20. januar. Han havde hånden på en gammel familiebibel fra 1890’erne, som blev holdt af hans hustru Jill.

Ikke alle amerikanske præsidenter har som Abraham Lincoln aflagt ed med hånden på en bibel.
Forbøn for præsidententen

I sin forbøn for den gen-indsatte præsident, vice-præsidenten, kongressen, militæret og resten af USA, bad Myrlie Evers- Williams om Guds velsignelse og vejledning over præsidenten og alle i landet.
Hun bad også om, at lederne må blive inspireret af USAs helte og menneskerettighedsforkæmpere, og om enhed, fremgang og lighed for alle. Myrlie Evers-Williams er enke efter den sorte borgerretsforkæmper Medgar Evers, der blev skudt ned for 50 år siden.
Pastor Louie Giglio kom ikke som planlagt til at velsigne præsidenten, fordi seksuelle minoritetsgrupper protesterede. I stedet blev velsignelsen givet af en Washington-præst, der forretter homofile vielser.

Alternativer til Bibelen

Da Theodore Roosevelt aflægde præsident-eden i 1901, brugte han ikke en bibel. Til gengæld aflagde Dwight D. Eisenhower, Harry S. Truman og Richard Nixon eden med hånden på to bibler.
John Quincy Adams svor eden med hånden på en lovsamlingbog for at understrege, at han svor på forfatningen.
Lyndon B. Johnson blev svoret ind med hånden på en romersk katolsk messebog. Washington kyssede Bibelen efter edsaflæggelsen, og flere præsidenter efter ham – til og med Harry Truman – gjorde det samme. Dwight D. Eisenhower brød denne tradtion ved at bede en bøn i stedet.

”So help me God”

Den frivillige tilføjelse til præsident-eden (må Gud hjælpe mig) menes at stamme fra præsident Abraham Lincoln i 1865.
Nogle historikere mener dog, at den blev brugt første gang ved indsættelsen af Chester Arthur i 1881.
Selve præsident-eden er foreskrevet i forfatningen og findes i Judiciary Act of 1789.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sværge eller bekræfte

En amerikansk præsident aflægger følgende ed:
Jeg sværger (eller bekræfter) højtideligt, at jeg trofast vil udføre embedet som præsident af USA, og at jeg efter bedste evne vil sikre, beskytte og forsvare USAs forfatning.
Det alternative ”bekræfter” i stedet for ”sværger” skyldes hensynet til nogle kristne grupper, heriblandt kvækerne, som ikke ville sværge.
Præsident Franklin Pierce, som var kvæker, brugte denne formular. Derimod brugte Richard Nixon, som også havde kvæker-baggrund ordet ”swear.”

Luther Kings rejsebibel

Obama brugte den sorte borgerrettighedsforkæmper, Martin Luther Kings slidte rejsebibel den 21. januar.

– Vi ved, at vores far ville være blevet dybt rørt, hvis han havde set at præsident Obama brugte hans bibel, sagde Luther Kings børn i forrige uge.
– Hans (Luther Kings) rejsebibel inspirerede ham, mens han kæmpede for frihed, retfærdighed og lighed, og vi håber, at den kan blive en kilde til styrke for præsidenten, når han begynder sin anden embedsperiode, sagde Kings børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: