Fortættet spænding – Israel angriber syrisk våbenanlæg

Spændingen ved Israels nordgrænse er blevet yderligere intensiveret, efter at israelske kampfly – ifølge udenlandske medier – har angrebet et militært forskningscenter nær Damascus og en lastbilkonvoj med våben på vej til Hizbollah-organisationen i Libanon.
Israel ønsker hverken at bekræfte eller afkræfte sådanne bombetogter, men siger blot: “Vi forholder os ikke til dette”.

Angrebene er imidlertid blevet meddelt af det syriske stats-TV.
Det militære forskningscenter, beliggende i Jamraya, betegnes som et af flere videnskabelige forskningscentre, der skal “optrappe modstand og selvforsvar”.

Den syriske militærkommando udtaler, at israelske fly fløj ind i Syrien under radear-niveau nær Hermon-bjerget og vendte tilbage samme vej.

Der foreligger ikke noget klart om, hvad lastbilkonvojen medbragte, men det menes bl. a. at have været sofistikerede våben, heriblandt SA-17 antifly missil-afskydningsramper.

Hvis Hizbollah skulle komme i besiddelse af SA-17 missiler fra Syrien, vil det kunne begrænse det israelske luftvåbns manøvredygtighed i Libanon til overvågning eller til at ramme Hizbollah-mål i en fremtidig konflikt.

Det menes videre, at konvojen kan have medbragt våben som Yakhoni anti-skibs missiler eller Scud–D missiler. Der oplyses intet om, hvorvidt konvojen medbragte kemiske våben.
Ifølge libanesiske kilder deltog 12 israelske kampfly i angrebet i to bølger. Angrebene skal have fundet sted natten til onsdag.

Hizbollah og Lebanon har afvist ethvert kendskab til et sådant togt.

Angrebene har fremkaldt nervøsitet.i regionen. De fandt sted kort efter, at det israelske militær stationerede to “Iron Dome” luftforsvars-batterier i det nordlige Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gasmasker

For alle eventualiteters skyld har man i Israel fordoblet uddeling af gasmasker til civilbefolkningen. Flere israelere har krævet gasmasker i lyset af truslen om, at kemiske våben falder i hænderne på terrorister.

Den øverstkommanderende over det israelske luftvåben, general Amir Eshel, siger, at Israel må håndtere “trusler under udvikling før disse får større indvirkning i Israel”.
– Idag ved ingen, hvad der vil ske i Syrien. Det sker et sted med vældige våbenlagre, hvoraf nogle er moderne og avancerede, og nogle er ikke-konventionelle, siger Eshel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når Israels afviser at kommentere disse (formodede) luftangreb er det på linje med, at der heller ikke blev sagt noget fra israelsk side, da israelske fly bombarderede Syriens Al-Kabir atomanlæg i 2007. Også dengang sagde Israel intet om dette – en tavshed der vedvarer.

USA underrettet

I amerikanske medier afsløres nu stadigt flere detaljer om de israelske (formodede) flyangreb. Ifølge amerikanske embedsmænd, skriver “New York Times”, informerede Israel på forhånd USA om, at de ville finde sted.