Israel nedlægger palæstinensisk teltlejr i kontroversielt område

Tidligt søndag morgen fjernede 500 israelske soldater og politimænd omkring 200 palæstinensere og udenlandske fredsaktivister fra en teltlejr de havde oprettet i fredags i det kontroversielle “E-1” område som protest mod et planlagt israelsk bosættelsesbyggeri af 3500 boliger.
Aktionen forløb nogenlunde fredeligt. De israelske sikkerhedsstyrker forhindrede, at pro-palæstinensiske sympatisører kom ind i området. Aktivisterne sagde, at de ville modsætte sig ethvert forsøg på at fjerne dem med vold.

Statsminister Binyamin Netanyahu beordrede igår, at israelske styrker skulle nedlægge lejren, bestående af 21 telte, og stedet blev erklæret en lukket militærzone.
Teltlejren blev opført på privat-ejet palæstinensisk land, og palæstinenserne sagde, at de var i deres gode ret til at opføre en teltby på deres eget land. Den har fået navnet “Bab el Shams” (Oversat fra arabisk: “Solporten.”).

En palæstinensisk aktivist, Mustafa Barghouti, som var de blandt de, der blev fjernet, og en af lederne af protestaktionen, siger, at “de der skal tage herfra er bosætterne som har overtaget landet”.

Netanyahu beordrede rømningen til trods for et midlertidigt forbud fra det israelske Højesterets side om at forhindre, at staten fjerner palæstinenserne fra denne forpost. Ifølge en udtalelse fra statsministeriet vil staten anmode Højesteret om at annullere forbudet om rømning.

Israel siger, at der var tale om en “politisk provokation”, mens palæstinenserne siger, at stedet skulle være en turistattraktion med vægt på at vise beduinsk tilværelse i ørkenen.

Netanyahu har tidligere fremsat en byggeplan for E-1 området, beliggende mellem Jerusalem og bosætterbyen Ma’aleh Adumim, men planen er blevet undsagt fra mange sider.