Julen misbrugt til politisk propaganda i Betlehem

Julen blev i år politiseret i Betlehem. Den øverste romersk-katolske gejstlige, patriark Fouad Twal, gratulerede under midnatsmessen i Fødselskirken præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, med at opgradere PA’s status og for “et godt udført job i FN”.
Mens tusinder af kristne pilgrimme og turister trængtes i kulde ude på Krybbepladsen nær kirken for at komme til at opleve en særlig julestemning, sagde Twal inde i gudshuset til Abbas:
– Hr. præsident, du er i spidsen for de, der virker for ikke-vold, fred og retfærdighed. Vi påskønner dine bestræbelser og den modige holdning, du indtager regionalt og internationalt. Det har båret frugt ved anerkendelsen af Palæstina som en ikke-medlem observertørstat i FN – et afgørende skridt for fred og sikkerhed for alle.
Julemessen blev overværet af den jordanske udenrigsminister, Nasser Judeh, ambassadører fra hele verden, andre dignitarer og nogle særligt indbudte israelere.
– Julen er en begivenhed, der skal fejres, selv på et tidspunkt da mange af jer lider af en eller anden grund, sagde Twai.
– Tusinder af unge venter spændt i fængsel på at genopnå deres frihed. Familier er adskilte og afventer rejsetilladelse, så de kan leve sammen under et tag. I lider fortsat under den endeløse besættelse. Gaza og det sydlige Israel er netop fremstået fra en krig, hvis følger stadig er synlige, både fysisk og mentalt. Vore bønner omfatter alle arabiske og jødiske familier, som er blevet berørt af denne konflikt.
Twal, der er palæstinenser med bopæl i Jordan, indbød forsamlingen til at bede for “vore søstre og brødre i Syrien, der dør nådesløst”, for Egyptens folk, som “kæmper for en national ordning om frihed og lighed”, og “for enighed og forsoning i Libanon, Irak, Sudan og andre lande i regionen og resten af verden”.

Fødselsgrotten

Et stenkast derfra fandt en helt anden scene sted, da nonner, munke og pilgrimme fra hele verden afholdt en varm, intim gudstjeneste på stedet for Jesu fødsel, hvor en sølvstjerne med 14 spidser angiver selve stedet. Der blev sunget julesalmer på forskellige sprog. På dette sted tænkte ingen på Abbas, krig eller konflikt – blot ophøjethed og den universelle sødme af pilgrimme, der sang “Stille nat” juleaften.
Richard Oestermann.