Se det bedste i os

Gud skabte hvert menneske med sin helt egen personlighed. Alligevel begyndte man allerede i den græske filosofi at opdele mennesket i fire hovedgrupper, de såkaldte temperamenter.
Her er en hurtig guide: Forestil dig, at en kraftig person træder dig over dine ømme tæer en kold frostdag.
Hvis du er sangviniker, griner du bare hjerteligt og klapper manden på skulderen. Er du flegmatiker, bemærker du bare tørt: Hvad med en omstigning. Melankolikeren siger slet ingenting. Han udholder smerten, mens han tænker dybt over: Hvorfor netop mig? Hvis du derimod er koleriker, udbryder du: ”Av, din idiot!” Og giver ham én på trynen.
Sangvinikerne er glade og festlige, og alle kan li’ dem. Flegmatikerne er hyggelige og mister aldrig fatningen. Melankolikeren er den mest trofaste ven, du kan få. Men – os kolerikere, er der vist ikke rigtig nogen, der kan li’…
Kolerikeren har nemlig en stærk vilje og vrede. Han er som en damptromle. Han har for travlt. Lytter ikke. Smiler ikke og er ikke diplomatisk, men siger tværtimod lige, hvad han mener. På de forkerte tidspunkter. Engang troede jeg, at vi var værre syndere end de andre. Men heldigvis ser Gud på hjertet.
Og som en ven engang sagde, da en vanskelig personlighed blev kritiseret: Ja, men tænk, hvilken psykopat han ville have været, hvis han ikke havde mødt Jesus.
Helligånden kan nemlig forvandle ethvert menneske. Ikke sådan, at vi får et andet temperament. Men så det temperament, som Gud skabte os med, udfolder sig positivt.
Jesus forvandlede Peter og satte ham i spidsen for kirken. Det samme med Paulus. Faktisk har mange af de mennesker, som Gud brugte til vækkelse og fornyelse, haft et ”vanskeligt” temperament. Men der skulle en bulderbasse som Luther til at gennemføre reformationen. Finney var barsk og Wesley var udemokratisk, og mange blev stødt over deres stil, men de blev redskaber til store vækkelser. Ja, næsten alle store ledere har været upopulære og kritiseret, mens de levede.
En har sagt, at Gud skabte melankolikeren til at udtænke de store tanker. Men sangvinikeren til at opsnappe idéen og skabe begejstring for den. Flegmatikeren til køligt at finde de svage punkter i den. Og kolerikeren til at gennemføre den.
Gud kan – og vil – bruge os alle. Han ser det bedste i os. Renser og fornyer dag for dag.

Af Henri Nissen