Vand i ørkenen

Et af de hedeste steder i Afrika er Tchads hovedstad Ndjamena og provinsen l’Extreme Nord i Cameroun. Sidst jeg var der, var temperaturen tæt på 50 grader – i skyggen…

Disse usædvanlige fotos kommer fra det normalt ørkenagtige nordligste Cameroun i Afrika, hvor Udfordringen driver et kristent radioarbejde blandt arabiske muslimer.

– Men netop nu er det den koldeste årstid, fortæller Udfordringens lokale kontakt, den schweiziske jordemoder Helen Müller. Hun driver en klinik og tager sig desuden af vores radioarbejde for muslimer.
– Temperaturen er ”kun” godt 30°C i løbet af dagen, fortæller Helen, som synes, det er mindre trættende at arbejde i 30 end 40 grader. Men dog føles det underligt ikke hele tiden at svede – og i stedet få kolde fødder på cementgulvet.
– Om morgenen er der ofte kun 14°C. Så afrikanerne dukker nu op med skijakker, handsker og vinterhuer, som de køber på brugtmarkedet. Og huen beholder de som regel på hele dagen, fortæller Helen.
Før jul løb floderne over deres bredder, og mange områder står under vand i ørkenen. Så når de fødende kvinder skal bringes fra bushen ind til klinikken, er det enten på båd eller på en højhjulet motorcykel, som man forsøger at køre gennem vandet i håb om, at man ikke kører ned i et hul eller på en sten.
Selv om hirse-høsten til dels er druknet, er afrikanerne opmuntret af oversvømmelsen, som gøder deres tørre jord.
Henri Nissen