Bøger giver udblik og indblik

”Litteratur kan være en tilskyndelse til at åbne det enkelte menneskes vej hen til det, vi er fælles om. Stille en diagnose, som passer på mange. Men derefter må den enkelte gøre arbejdet selv.” Sagt af forfatter, Peter Seeberg.
Litteratur kan være en øjenåbner til virkeligheden, men også til sig selv. Derfor er jeg blevet ”bogsluger”. Jeg må igen og igen dykke ned i litteraturens verden. Helst i romaner, men også i biografier og anden faglitteratur. Er netop blevet færdig med ”Churchill – århundredets person” af René Højris og har fået åbnet mine øjne for nye sider af denne statsmand. Vidste ikke, at denne dygtige statsmand også var kunstmaler og fritidsmurer.
Lige nu er jeg i gang med ”Rod – en fighters fortælling” om skuespilleren Janus Nabib Bakrawi, hvis mor var polsk katolik og far muslim fra Jordan. De boede i Danmark, men faderen bortførte ham og lillebroren til Jordan.
En historie om et barn, der blev kastet fra den ene ende af verden til den anden. Om en dreng, der bærer rundt på en sort klump af sorg og savn i maven. Om en ung mand, der dirrende af raseri og sårbarhed knuser sig selv. Men det er også historien om et menneske med en stærk drivkraft efter at blive til noget. Han har nu skabt sig en kunstnerisk karriere, har et godt liv og sætter gode rammer for sit barn.

På mit natbord venter ”Claras krig” af Clara Kramer. Endnu en biografi. Her om en piges dramatiske kamp for overlevelse. Hun var en helt almindelig pige på 15 år, da 2. Verdenskrig brød ud. Men hun var også polak og jøde – og i dag kan vi betegne hende som den ”overlevende Anne Frank”.
Jeg ved ikke, hvad den næste bog bliver. Måske finder jeg inspiration i dette nummer af Udfordringen, der er et bog-temanummer. Du kan også finde inspiration her.
Som mennesker bliver vi påvirkede hver eneste dag af vore omgivelser, af mediernes nyhedsstrøm, af mangt og meget. Vi påvirkes også af de bøger, vi læser. Og jeg foretrækker bøgerne frem for mediernes nyhedsstrøm. Bøgerne giver udblik og indblik.

Af Bjarne Nederby Jessen