Bulgarien kræver kollektiv aktion mod Hizbollah

Den Libanon-baserede Hizbollah terroristgruppe er kommet i stadigt større internatuionalt fokus, efter at Bulgariens udenrigsminister, Nikolai Mladenov, har slået til lyd for kollektiv aktion mod organisationen, og USA har henstillet til EU at sætte Hizbollah på dets terroristliste.
Mladenov fremsatte udtalelsen på vej til et møde i Bruxelles, hvor han skulle orientere sine 26 europæiske kolleger om en undersøgelse af omstændighederne ved terroristgruppens bombeangreb mod en bus i Burgas i Bulgarien ifjor, hvorved fem israelske turister og den bulgarske buschauffør blev dræbt.
– Vi mener, at angrebet i Burgas var organiseret af folk forbundet med Hizbollahs militære fløj, sagde han. Vi i Europa må tage kollektive forholdsregler for at sikre, at sådanne angreb aldrig sker påny på EU-jord, at vi er beskyttet som EU.

Israel og USA har anmodet Europa om at indtage en skærpet holdning overfor Hizbollah, heriblandt at placere organisationen på listen over terroristorganisationer.

Lunken

En israelsk politisk kommentator siger, at indtil nu har EU blot fremsat en lunken udtalelse om organisationen og dens forbindelse med terroristangreb i Bulgarien.

I kølvandet.på denne udtalelse, siger EU’s udenrigschef, Catherine Ashton, at “sagen vil blive studeret nærmere”.

EU-udenrigsministrene fremsatte ikke nogen udtalelse om Hizbollah ved mødets afslutning.

Kongressen

111 medlemmer af USA’s kongres, fra begge partier, har sendt et brev til Ashton og EU og anmodet om at EU udpeger Hizbollah som en terorristorganisation.

Kongresmedlemmer har sendt et solidaritetsbrev til den bulgarske indenrigsminister, Tsvetan Tsvetansov, som undersøger Hizbollahs forbindelse med bombeangrebet.

Samme opfattelse er kommet til udtryk i en udtalelse fra USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Thomas Donilon, der i “New York Times” skriver, at “Europa ikke længere kan ignorere truslen fra Hizbollah over for Europa og verden”. Videre hedder det:
– Den bulgarske undersøgelse har endnu engang vist verden, hvad Hizbollah i årevis har prøvet at holde skjult – at Hizbollah fortsat er optaget af terroristangreb mod civilpersoner. Hizbollah arbejder meget på at fordunkle dets terroristherkomst og vil vise sig som en politisk organisation, der beskytter Libanon. Det er en illusion at tale om Hizbollah som en ansvarlig politisk faktor.


Artiklen fortsætter efter annoncen: