Glædelig faste

Mange kristne tror, at de er ombord på et krydstogtskib, men i virkeligheden befinder vi os på et krigsskib, sagde en kirkeleder fornylig.
Jeg kan ikke ryste ordene af mig igen. Hvor er det sandt.
Kristne har meget at glæde sig over, bl. a. bønnen og venskabet med Gud og andre kristne. Vi ser frem til en evighed, hvor sorg og smerte er afløst af glæde hjemme hos Gud. Ind imellem kan det godt føles, som om vi er på et krydstogtskib og bare kan lade os transportere fra herlighed til herlighed, for til sidst at lande i himlens trygge havn. Og lad os endelig nyde alt det gode og sige tak for det.
Alligevel er vi i krig. Kirken, Guds folk til alle tider og i alverdens forskellige kirker, er under angreb. Djævelen hader os og sætter andre mennesker op imod os. Vi bliver også selv fristet til synd, blandt andet det, at vi forsømmer fællesskabet med Gud og hinanden. Der raser en kamp omkring os, imod os og i os.
Vi kan ikke erklære os neutrale og undgå den kamp. Den skal kæmpes med retfærdighedens våben både til angreb og forsvar. Vi skal vide, hvem fjenden er, og hvordan han angriber. Og huske, at selv om mennesker kan angribe os, er det ikke dem, der er vores egentlige fjende.
På krydstogtskibet færdes de ’velbjergede’ sammen med andre velbjergede. Det er som et parallel-samfund, hvor man ikke møder andre typer mennesker. Men på et krigsskib vil man opleve konfrontationer og sammenstød. Man skal være på vagt.
I andre dele af den kristne verden ved man mere om faste, end vi gør i Danmark. Nogle steder bliver fasten bare til et religiøst ritual, som skal gennemleves en eller flere gange om året. Men det kan også være en måde at fokusere på. En tid til at blive opbygget og glæde sig over Gud, fordybe sig i Bibelen og se fremad mod det, som varer evigt. En tid til at klæde sig på til kamp.
Glædelig fastetid og god kamp.

Af Bodil Lanting
Cand. teol., journalist