Obama besøger Mellemøsten for at genstarte fredsforhandlingerne

Præsident Barack Obama vil i marts tage til Mellemøsten for at prøve at genstarte de nedfrosne israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger.
Obama ønsker at vurdere i hvor høj grad, de to sider reelt er interesseret i at fremme fredsprocessen.

Hans besøg i Israel vil nok først finde sted, efter at Netanyahu har dannet ny regering.

Meddelelsen allerede nu om præsidentbesøget menes at ville mindske Netanyahus manøvredygtighed om en regeringsdannelse, idet det er sandsynligt, at det vil influere paa de intense politiske drøftelser i Israel om en ny koalition.

Allerede meddelelsen nu om Præsidentbesøget vil svække Netanyahu under koalitions- forhandlingerne, idet det ville gøre det vanskeligt for Netanyahu at være vært for Obama i spidsen for en regering, der hovedsageligt omfatter højre- og ultraortodokse partier.

Denne svaghed, mener nogle israelske politiske kommentatorer, ventes at blive udnyttet af center-venstre partierne til at øge deres pris for at gå ind i en koalition.

Livni

Et fremtrædende medlem af Likud-højrepartiet siger, at Netanyahu overvejer at acceptere et krav fra lederen af “Hatnua” (“Bevægelsen”)-partiet, Tzipi Livni, om at udnævne hende til at varetage drøftelserne med palestinenserne. Livni har tidligere været udenrigsminister og er velanset i Vesten som den person, der arbejdede intenst på at skabe en aftale med palæstinenserne.

En videreførelse af denne indsats er hendes betingelse for at gå ind i Netanyahu-regeringen.
Israelske regeringsembedsmænd siger, at muligheden for et Obama-besøg opstod, da den amerikanske statsleder ringede til Netanyahu for at gratulere ham med sejren i knessetvalget (hvor Netanyahu blot knebent bevarede overmagten. red.). Datoen for besøget er endnu ikke fastlagt, men vil nok blive det, efter at Netanyahu har dannet regering.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu sammen med Obama i Det hvide Hus.

Det hvide Hus har blot bekræftet, at besøget vil finde sted.

Obamas Mellemøstrejse ventes at ville omfatte besøg i Saudi-Arabien, Tyrkiet, Egypten, Jordan og hos palestinenserne. Rækkefølgen er ikke fastsat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry

Besøget vil finde sted, efter den nye amerikanske udenrigsminister, John Kerrys, rundrejset i området. Det er muligt, at Kerrys besøg i næste uge bliver aflyst, og at han i stedet kommer sammen med Obama.

Ifølge en højtstående kilde i Likud-partiet, vil Netanyahu beholde udenrigsministerposten for sig selv – og gøre Livni til “fungerende uderigsminister”. Livni siges at have slået en politisk kolbøtte om tilslutning til en Netanyahu-regering.

Israels ambassadør til USA, Michael Oren, siger, at Obama-besøget vil sende et klart budskab til hele regionen om styrken af det israelsk-amerikanske forhold og fremme denne historiske alliance.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det bliver Obamas første besøg i Israel som præsident. Han var her ikke under sin første embedsperiode – fire år. Men han har været i landet som senator og præsidentkandidat i juli 2008.

Lapid

Det vl blive interessant at følge, om der bliver god kontakt mellem Obama og den nye politiske stjerne i Israel, Yair Lapid. De har nogenlunde den samme politisk-kulturelle baggrund – og er i samme alder, omkring 50 år. De er begge tænkere, som repræsererer den kreative klasse. Måske de vil udvikle god kemi mellem dem?