Det hvide Hus: “Obama medbringer ingen ny fredsplan til Israel”

Præsident Barack Obamas forestående rejse til Israel og andre Mellemøstlande har medført en byge af forlydender i regionen om, hvad formålet med besøget er.
Der er nu kommet en vis afklaring fra Det hvide Hus med en udtalelse om, at han ikke vil medbringe nogen ny fredsplan.

Talsmanden for Det hvide Hus, Jay Carney, sagde på en pressekonference med amerikanske medier, at Obamas rejse ikke er knyttet til en genstart af Mellemøst-fredssamtalerne mellem Israel og palæstinenserne.

Carney blev spurgt, om Obama vil presse Israel til at standse bosættelsesbyggeri, men han svarede ikke på spørgsmålet. Han sagde blot, at Obama forventer at føre drøftelser med israelske ledere om Irans atomplaner og situationen i Syrien.
– Disse anliggender vil være på dagsordenen, sagde Carney.

Adspurgt om Obama vil presse Israel om bosættelsesbyggeri, sagde Carney:
– Jeg er sikker på, at forskellige anliggender vil blive drøftet, som det altid sker når præsidenten mødes med statsminister Binyamin Netanyahu og andre israelskie ledere, sagde Carney.

“Europa overrasket”

Obamas plan om at besøge Israel nu, er kommet overraskende for Europa, siger en fremtrædende EU-diplomat til en israelsk avis.
– Vi havde ikke ventet, at det ville finde sted så snart, siger denne kilde.

I næste uge vil Israels nationale sikkerhedsrådgiver, Ya’akov Amidror, og Netanyahus særlige udsending, Isa’ac Molho, tage til USA for at forberede Obamas besøg i Israel.

Amidror ventes at ville møde sit amerikanske sidestykke, Tom Donilon, for at udarbejde en tidstabel og agenda. Han vil tillige mødes med udenrigsminister John Kerry og andre amerikanske ledere med fokus på at genstarte de israelsk-palæstinensiske forhandlinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er endnu ikke fastsat nogen dato for Obama-besøget, men det ventes først at ville finde sted efter dannelsen af ny regering i Israel. En sandsynlig dato for besøgets begyndelse er den 21. marts.

Obamas beslutning om at besøge Israel så hurtigt efter at have begyndt sin nye embedsperiode er kommet noget overraskende i velinformerede israelske kredse som følge af Obamas skrøbelige forhold til Netanyahu, og fordi Det hvide Hus tidligere har udtalt, at Obama først vil begive sig ud på en sådan mission, hvis han mener, den kan fremme fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“To-stats løsning mulig”

En israelsk politisk kommentator, Orly Azoulay, skriver idag i formiddagsavisen”Yediot Aharonot”, at “præsidenten for en supermagt ikke besøger et land uden at være sikker på, at besøgets resultat er blevet sikret på forhånd til hans tilfredshed, og i overensstemmelse med hans interesse.
– Obama besluttede at tage til Israel, fordi han forstår på Netanyahu, at en to-statsløsning er mulig, skriver hun.

Nyheden om besøget, skriver hun, er ment som et signal til Netanyahu om at danne en moderat regering, som kan fremme den politiske proces.