Dansk-arabisk tilknytning ved musk og ballet

Kunsten når over landegrænser og konflikter, og nu har Danmark bidraget til dette ved at det verdensberømte Kgl. Danske Balletkompagni og Det kgl. Kapel har været på gæsteoptræden i sultandømmet Oman i slutningen af januar.
Det er et særsyn, at de to ensembler optræder sammen i udlandet, og de høstede stort bifald for deres fremragende optræden.

Balletten var inviteret af det Kgl. Operahus i Omans hovedstad Muscat og præsenterede klassiskerne “Sylfiden” og “3. akt af Napoli”.

En af Kapellets danske musikere, oboisten Henrik Goldschmidt – der af en italiensk musikolog er blevet betegnet som den største i verden på sit felt – siger om besøget, at “det var en fantastisk mulighed for at introducere og udbrede kendskabet til den danske ballettradition, som især har rod i Bournonvilles historiske forestillinger”.

Goldschmidt er skaber af det arabisk-jødiske Fredsorkester, med lige mange fra de to grupper, som
i de sidste fem-seks år har givet koncerter rundt om Europa og USA med sit klare budskab om fred i Mellemøsten.

Balletmester Nikolaj Huebbe siger om tourneen:
– Det var med store forventninger, at Den kgl.Ballet og Det kgl. Kapel rejste til Oman. Det var spændende at optræde i det nye operahus, og vi påskønner den generøsitet, der ligger til grund for invitationen.

Huebbe fremhæver, at “det er en ære at kunne bringe vores danske kultur til en del af verden, hvor den aldrig har været før”.