Foran eksplosion hvis ingen gør noget for at afhjælpe situationen i Syrien

En af de hidtil alvorligste alarmer om krisen i Syrien er blevet fremsat af FN”s højkommissær for flygtninge, den tidligere portugisiske statsminister Antonio Guterres, som siger, at hvis verden ikke handler nu, vil der blive en eksplosiom, som ikke kan håndteres.
– Den syriske krise er ved et skæbnepunkt, en menneskelig tragedie, skriver han i dag i “International Herald Tribune”. Der behøves politisk handling for at standse denne krig, før det er for sent.

Guterres advarsel blev fremsat samtidig med, at hans organisation udtaler, at det anslås, at 1.1 million syrere vil være flygtninge i Syriens nabolande i midten af maj.
– Vi er på vej mod en katastrofe, og det går hastigt, hedder det i udtalelsen.

Den syriske borgerkrig begyndte i marts 2011 med protester mod præsident Bashar Assads autoritære styre. Da regeringen slog ned på demonstranterne, tog oppositionen til våben, og konflikten blev til en veritabel krig.

FN anslår, at omkring 70.000 personer er blever dræbt i borgherkrigen. Mange byer er bevet totalt ødelagt.

Flygtningene strømmer ind i Libanon, Tyrkiet, Jordan, Irak og Egypten. Blot siden januar er over 400.000 syrere blevet flygtninge. Tusinder af flygtninge krydser grænserne hver dag.
– De ankommer traumatiserede, uden deres ejendele og efter at have mistet medlemmer af deres familie, skriver Guterres.
Videre skriver FN-højkommissæren:
– Stadigt flere syrere ser ingen anden mulighed end at blive flygtninge. For at nå i sikkkerhed, må de bogstavelig talt løbe for livet, og mange af dem bliver skudt på deres vej til grænsen.
– Syriens børn er de værst berørte, skriver Guterres i “Herarldl Tribune”. De har oplevet ubeskrivelige grusomheder, og mange børn er blevet traumatiserede for livstid. Vi får rapporter om, at børn med fortsæt er mål, at de bliver misbrugt, voldtaget og dræbt. Kvinder fortæller også rystende historier om seksuel vold, hvilket antyder, at voldtægt er blevet et krigsvåben.

Irak, Libanon og hos palæstinenserne

– Det der sker i Syrien har en direkte virkning på den voksede sekterianske vold i Irak, skriver Antonio Guterres. Libanon er stadigt mere truet af manglende stabilitet. Jordan, der længe har været en stabil søjle i Mellemøsten, er nu konfronteret med en dramartisk økonomisk situation som kan udvikle sig til sociale uroligheder. Hertil kommer den palæstinensisk-israelske konflikt.

Guterres ord om en forestående eksplosion bør være et “wake-up call” for retsindige mennesker verden over. Men det bliver nok bare ved ordene.