Bespisningsunder i Syrien

Evangeliernes beretning om bespisningsunderet har inspireret fattige kristne i Syrien til at hjælpe nødlidende med deres egne, små midler.Et barns lommepenge og en kvindes gave blev starten på et hjælpearbejde, der i dag hjælper tusinder af trængte syrere i Aleppo, fortæller Åbne Døre.

I kirkens lille butik kan fattige syrere selv sammensætte deres egen hjælpepakke ud fra et pointsystem. 250 pund rækker ikke langt i det krigshærgede land.

“Det startede alt sammen med to gaver på 200 og 300 syriske pund (cirka 15 og 22 kroner)”, forklarer en kirkeleder fra Aleppo om begyndelsen på hjælpearbejdet i byen. Han oplever, hvordan Herren virker gennem kirkens villighed til at tjene ham og de syrere, som lider nød.
– Omstændighederne er vanskelige. Vi ser et øget antal familier, der lider og må kæmpe for at overleve. Nogle har mistet deres arbejde, andre en familieforsørger, eller de er kommet i problemer, fordi priserne stiger.

En lille gave, et lille håb

– Når vi ser alt det, kan kirken ikke se passivt til, fastslår kirkelederen. Hjælpearbejdet er inspireret af Bibelen:
– Jesus bad sine disciple om at give de tusinder noget at spise. Disciplene havde kun fem brød og to fisk. Der var langt fra nok til alle, men det voksede, da Jesus velsignede det – og der var endda overflod.
Miraklet inspirerede tre unge mænd fra kirken og præsten for forsamlingen til at tænke over nøden i deres by. De startede en undersøgelse for at finde ud af behovet hos de kristne.

”Gud, gør miraklet igen!”

Derefter annoncerede de et hjælpeprojekt til gavn for menighedens trængende.
– Vi sagde, at vi tog imod gaver, og så fik vi en gave på 300 syriske pund fra en gavmild dame og 200 syriske pund fra et barn, der tog dem fra sine lommepenge. Disse beløb var små, men vi så dem som et tegn på håb og velsignelse.
– Den efterfølgende nat gik vi ind i kirken og bad ved alteret. Vi fremlagde vores beregning af behovet hos folkene, der under korset, og overgav problemerne til Herrens omsorg. Vi bad ham om at gentage, hvad han havde gjort, dengang han forvandlede de fem brød og de to fisk, fortæller kirkelederen.
Nu er antallet af registrerede familier vokset til 1678. De har alle forskellig baggrund. Samtidig er antallet af frivillige hjælpere vokset til over 40.

Laver egen hjælpepakke

– Vi udtænkte en ny måde at dele ud på, i stedet for bare at fylde sække op med varer. Med en butik ville vi opbygge et nærmere forhold til familierne, vi ville have dem til at vælge, hvilke ting de havde mest brug for, og vi ønsker, at hjælpen vil bevirke en god oplevelse for de trængende familier.
– I butikken kommer de trængende familier på fastsatte tidspunkter, og her sammensætter de deres egen hjælpepakke, baseret på deres behov og på antallet af familiemedlemmer, fortæller kirkelederen.
Siden april 2012 har Åbne Døre hjulpet kirker i Damaskus, Homs og Aleppo. I 2013 er støtten blevet optrappet, så den nu gælder hele Syrien.