Eide i Israel – fokus på Iran og angreb fra Gaza

Der var fokus på Irans atomprogram under den norske udenrigsminister, Espen Barth Eides, samtale med statsminister Binyamin Netanyahu ved indledningen af Barths en-dags besøg i Israel.
– Der er mange problemer i Mellemøsten, heriblandt det israelsk-palæstinensiske anliggende, men jeg mener, at de overskygges af Iran og dettes atomprogram, og vi må sikre os, at Teheran ikke udvikler et atomvåben, sagde Netanyahu.

Blandt andre emner, der blev drøftet under deres samtale, var optrapningen af raketangreb mod Israel fra Gaza-striben.

Om Iran sagde Eide::
– Vi er i styrelsen for IAEA (Den internationale atomenergi-organisation), og vi er bekymrede over manglen på samarbejde og over, at vi får tilladelse til at besøge irrelevante steder – men ikke de steder, vi ønsker at se. Det vil vi tale højere om.

Om de seneste raketangreb af Gaza-baserede terrorister mod Israel sagde Netanyahu, at “hvis roen krænkes, vil vi svare stærkt tilbage. Israels borgeres sikkkerhed er min største bekymring, og vi vil vide at at forsvare deres sikkerhed”.

Også økonomi- og handelsminister Naftali Bennett kom ind på sikkerhedsanliggender under sin samtale med den besøgende norske minister. Bennett sagde:
– Vi må forsvare os ved vores egne handlinger. Israels børn må kunne gå i skole uden frygt for, at der vil falde en raket i deres klasseværelse.