Israel bruger norsk ekspertise i gasudvindingen

Israel og Norge – to små lande, der har det tilfælles, at de er blevet begunstiget med enorme rigdomme af gas dybt nede i havet – har besluttet at samarbejde om udvinding af deres energiforekomster.
Der er nu oprettet et partnerskab mellem det norske firma “D 7 H Solutions” og ledelsen af det israelske “Tamar”-gasfelt om en aftale, hvori de vil deltage i gaseventyret.

De israelske felter er hovedsageligt “Tamar”, hvorfra gassen nu er begyndt at strømme gennem en 90 km lang rørledning til en modtagerterminal i den israelske havneby Asdod, og det nærliggende “Leviathan”-felt – der har endnu større forekomster.

For nogle måneder siden afholdtes et møde i Stavanger – Norges olie- og gas-hovedstad – med deltagelse af de to landes hhv. norsk-israelske og israelsk-norske handelskamre. Den israelske delegation omfattede Israels ambasssadør i Norge, Naim Araidi, og en gruppe israelske olieudvindings-sagkyndige. De mødtes med repræsentanter for de norske selskaber “Subsea”, “Seadrill Ltd'” og “Ipark”.

Blandt de emner, der blev drøftet, var uddannelse af israelske gas-ingeniører og -teknikere og oprettelse af stipendier for israelere, der måtte ønske at studere på universitetet i Stavanger.

Norges honorære konsiul i Tel Aviv, Orni Izakson, der deltog i mødet, siger, at han og hans kollega i Norge, formanden for Det Norsk-israelske Handelskammer, Dag Abrahamson, vil samarbejde om et muligt stipendieprojekt.

For Israels indbyggere vil iværksættelsen af dette store projekt medføre lavere priser og og et bedre og renere miljø, samtidigt med at Israel er blevet en betydningsfuld international aktør som producent og eksportør af energi.

Tamar”-feltet menes at indeholde omkring 270 milliarder kubikmeter gas, mere end rigeligt til at Israel ikke længere behøver at afhængig af import af energi, men vil blive et gas-eksporterende land, ikke mindst fra “Leviathan”-feltet.

Der var noget symbolsk i at produktionen fra dybhavsfeltet “Tamar” begyndte samtidig med indledningen af den jødiske “pesach”-fest til minde om israelitternes udgang fra trældom i Egypten til en tilværelse som frie mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netanyahu kom ind på dette, da han på gassens premieredag sagde:
– Dette er en vigtig dag for Israels økonomi.På denne frihedens festdag tager vi et vigtigt skridt i retning af energi-uafhængighed, til glæde for landet og dets indbyggere.

Historien om Norges og Israels samarbejde om gas-udvindng er bragt i det sidste nummer af det israelsk-skandinaviske handelsmagasin ” Israel Scandinavia Business”, hvis udgiver, Bob Bachmann, tidligere København nu Tel Aviv, siger, at det glæder ham at være med til at bringe skandinaviske og israelske forreningsfolk ind i et samarbejde.