– Vi håber snart, de ser lyset

Flere nye rapporter viser de tragiske konsekvenser af den danske alkoholkultur. Christian Bjerre opfordrer de politiske beslutningstagere til at lave en national handlingsplan på alkoholområdet.- Vi har altid håb i vores organisation, siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors.

Christian Bjerre, generalsekretær hos Blå Kors, efterlyser målrettet handling fra politikernes side.

Det internationale tidsskrift for læger, The Lancet, har undersøgt sundheden i en række lande, målt på hvor mange sunde leveår borgerne kan forvente, og hvor langt et liv borgerne i gennemsnit får.
Undersøgelsen får Blå Kors Danmarks generalsekretær Christian Bjerre til at kræve, at arbejdet med en national handlingsplan for at få alkoholforbruget ned, skal i gang nu.

Brug for forandring

– Vi har brug for en anderledes alkoholkultur i Danmark. Den, vi har nu, handler dybest set blot om at fylde sig med et stort antal genstande, forklarer Christian Bjerre.
Konsekvenserne af den livsstil kan ses i undersøgelserne i The Lancet.
Danskerne kan ifølge The Lancet se frem til 67,9 sunde år og gennemsnitsdanskeren dør i en alder af 78,9 år. Indbyggerne i både Italien og Spanien hører til de mest sunde i Europa, og de lever flere år længere end danskerne.
Der er flere årsager til, at Danmark ligger i bund, men et af de største problemer er danskernes høje alkoholforbrug.
– Problemet er ikke nyt og kommer gang på gang på mediernes dagsorden, men de danske politikere viger tilbage for virkeligt at sætte ind der, hvor det vil hjælpe: På prisen og tilgængeligheden. Det har hjulpet på tobaksområdet, men vi oplever, det er tabu på alkoholområdet, fortæller Christian Bjerre.
– Mange politikeres standardsvar er, at der skal mere oplysning til. Men danskerne ved godt, at overdrevet alkoholforbrug er skadeligt. Den enkelte vil blot ikke selv erkende, at vedkommende kan have et for højt forbrug. Vi har behov for en grundlæggende ændring af den danske alkoholkultur, konstaterer han.

Tingene hænger ikke sammen

På trods af politikernes manglende vilje til handling på området har Christian Bjerre stadig håb.
– For bare en generation siden var det helt normalt med alkohol på arbejdspladsen. Det har rykket sig. Det kan lade sig gøre, hvis man lægger et bevidst spor, konstaterer han.
– Lige nu hænger tingene ikke sammen. Vi har et samfund, som med den ene hånd vil forbyde triclosan i tandpasta og med den anden hånd vil legalisere hash.
– Vi håber snart, at lyset går op for beslutningstagerne på alkoholområdet, så de bliver klar til at lave en alkolholhandlingsplan, som både omfatter lovgivning og holdningsbearbejdning. Det er lykkedes med rygning, så det er ikke umuligt, mener Christian Bjerre.