Mette Frederiksens Israelsbesøg vækker glæde hos Ordet & Israel

Ole Andersen, generalsekretær i Ordet og Israel, roser den danske statsminister for sin uforfærdethed i samarbejdet med Israel. - Det er flot og modigt, siger han.

Torsdag i denne uge drog statsminister Mette Frederiksen mod Israel. I januar 2020 besøgte hun landet for at mindes 75-året for Holocaust. Her ses hun i samtale med blandt andet Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kobi Gideon, GPO

Torsdag drog Mette Frederiksen mod Israel for at se på mulighederne for øget samarbejde.

Baggrunden er en tæt kontakt mellem blandt andet Israel, Østrig og Danmark om at styre bedst muligt gennem coronakrisen. En relation, som snart har et år på bagen.

Israel er foran

De seneste måneder har det stået klart, at Israel har været langt foran EU, når det kommer til vaccineringsindsats. Og det er netop vacciner, som besøget drejer sig om.

Særligt skal statsministeren under besøget undersøge, hvordan fremtidig produktion af vacciner kan understøttes, men hun har også på et mindre pressemøde givet udtryk for, at hun er helt parat til at købe overskudsvacciner af den israelske regering, hvis den mulighed åbner sig.

Ole Andersen, generalsekretær i Ordet og Israel, fortæller, at samarbejde med Israel eller en kritisk indstilling i dag ikke hænger entydigt sammen med partifarve.

– Der er både folk til højre og til venstre og i regeringen, som er skeptiske overfor Israel, forklarer han.

Positiv relation

Men Mette Frederiksen har fra hans perspektiv generelt haft en positiv relation til landet.

Derfor var han heller ikke chokeret over hendes parathed til at gøre det løbende coronasamarbejde mere konkret. For udover de løbende udvekslinger af coronaerfaringer har statsminister Mette Frederiksen også tidligere markeret sig klart som beskytter af de jødiske rettigheder i Danmark i forbindelse med omskæringsdebatten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er både folk til højre og venstre for regeringen, som er skeptiske overfor Israel. Men Mette Frederiksen (Foto: Vidar Norberg) har generelt været positiv, mener Ole Andersen fra Ordet og Israel.

– Der er både mange i hendes bagland og i blå blok, som er stærke modstandere af omskæringen. Der har hun været klar i afvisningen af, at Danmark, som reddede jøderne under Anden Verdenskrig, skulle være et land, hvor man ikke kunne praktisere den jødiske tro, forklarer han.

Ole Andersen roser også hendes mod til at være så klar i sin tilslutning til et muligt kommende samarbejde.

– Det glæder en ven af Israel, slår han fast.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kritisk venstrefløj

Muligheden for at aftage ubrugte vacciner fra Israel fik onsdag flere politikere i støttepartierne til venstre for regeringen til at udtale sig undrende og kritisk i Politiken. For mens israelerne er tæt på at være færdigvaccinerede som befolkning, gør det samme sig langt fra gældende for den palæstinensiske befolkning.

Derfor frygtede politikere fra venstrefløjen at komme til at ”tage vaccinerne” fra palæstinenserne.
I den sammenhæng afviser den Israelske Ambassade i Danmark dog, at Israel har ansvaret for sundhedssystemet i det palæstinensiske selvstyreområde.

Udtryk for dobbeltmoral

Fra Ole Andersens perspektiv er venstrefløjspolitikernes udsagn et udtryk for dobbeltmoral.

– Vi skraber jo alle de vacciner til os, som vi kan. Der er ikke nogen, som sørger for Congo. Det er nok umoralsk, men der findes ikke et land, som ikke er sig selv nærmest lige nu, slår han fast.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han bemærker i øvrigt, at det virker til, at denne gruppe politikere har en tendens til at være så fjendtligt indstillet til Israel, at de bruger enhver anledning til at kritisere.

– Israel har netop besluttet at vaccinere 120.000 palæstinensere, som blandt andet arbejder i landet. Hvad har Danmark gjort for andre lande? Derfor kan jeg ikke forstå, at dette skulle være problematisk. Det er jo en kæmpe gevinst med det samarbejde, når Israel nu er længere fremme, forklarer han.