Rusland sælger MIG-kampfly til Syrien

Rusland vil sælge mindst 10 MIG-29 kampfly til Syrien, oplyser MIG-flyvemaskinfabrikkens direktør, Sergei Korotkov.
Ifølge Korotkov er en syrisk delegation nu i Moskva for at drøfte enkeltheder i denne nye russiske leverance af våben til Syrien. Han siger, at Syrien ønsker at købe “flere end 10 sådanne fly”, men vil ikke angive det nøjagtige antal.

Rusland har udtalt, at det blot sender Assad-styret våben, der har til hensigt at beskytte Syrien imod udenlandsk invasion, som eksempelvis S-300 missil luftforsvarssystemet. Moskva påstår, at det ikke vil levere Syrien våben, som kan bruges i Syriens to-årige borgerkrig, der har dræbt over 70.000 mennesker og sendt millioner på flugt ud af landet.

Leverancen af MIG-fly vil imidlertid gå imod, at Rusland blot sender Syrien defensive våben og vil kunne udsætte Moskva for en verdensospændende kritik.

Russiske MIG-jagere i formation.

I løbet af fire årtier har Rusland sendt missiler, kampfly, tanks. Artilleri og andet militærudstyr til Syrien for milliarders af dollars.

Syrien er idag Ruslands sidste allierede i Mellemøsten, og Syrien råder idag over den eneste russiske flådebase uden for Rusland.

Rusland har beskyttet Syrien imod FN-sanktioner og har fortsat sendt våben til Assad-styret til trods for den over to-årige opstand imod det..

Ifølge Fredsforskninginstituttet i Stockholm planlægger Rusland at levere 24 MIG kampfly med betegnelsen M/M2 til Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette fly er en avanceret udgave af MIG-29 to-motors jagerflyet, som har været hovedbestanddelen i det russiske luftvåben siden midt i 1980-tallet. Det menes at Syrien har 20 sådanne fly.

S-300 missilsystemet er – ifølge nogle militærsagkydige – af største betydning for præsident Bashar Assad i konflikten med oprørerne, idet det vil kunne bruges til afværge vestlige eller israelske luftangreb mod mål i Syrien

I israelske militære kredse siges det, at selv om en første leverance af dette våben er ankommet til Syrien, som antydet af Assad, vil det vare længe, før det bliver operationsdygtigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når dette først er sket, vil S-300 systemet imidlertid fundmentalt kunne ændre “afskrækkelses-balancen”. I de sidste tre årtier – siden Den første Libanon-krig da israelske fly ødelagde syriske overflade-til-luft missilbatterier i Beka’a-dalen i Libanon – har det israelske luftvåben helt domineret det nordlige luftrum.

S-300 systemet vil imidlertid kunne begrænse det israelske luftvåbens bevægelsesfrihed.